Мисливці на "Калібри" та "Шахеди": в Україну прибули чеські ЗРК "Куб"

На озброєння Збройних сил України надійшов переданий Чехією зенітний комплекс середньої дальності “Куб-М2”. Про це повідомляє Мілітарний.

Ці ЗРК у травні пообіцяв передати Україні зі складу чеських збройних сил тамтешній президент Петр Павел. Загалом країна зобов’язалась передати дві батареї ЗРК 2К12М2 “Куб-М2” та ракети до них. Наразі невідомо, чи передала Чехія повністю обидві батареї, чи на фото лише частина із обіцяних машин.

2К12 «Куб» – це радянський зенітно-ракетний комплекс середньої дальності, розроблений контрукторським бюро ОКБ-15. Комплекс виготовлявся у Радянському союзі з 1967 по 1983 роки.

До складу зенітно-ракетного комплексу входять самохідна установка розвідки і наведення, пункт управління та 4 самохідні пускові установки. На кожній пусковій установці розміщено по три зенітні керовані ракети 3М9.

Технічні характеристики комплексу забезпечують виявлення повітряних цілей на дальності до 65 км та їхній обстріл на дистанціях від 4,5 до 23,5 км та у діапазоні висот до 14000 метрів.

Основними цілями для ЗРК «Куб» є літаки та крилаті ракети з швидкостями до 600 м/с (на зустрічних курсах). В сучасних умовах тактико-технічні характеристики комплексу мають забезпечити здатність протидіяти російським дозвуковим крилатим ракетам Х-101 та “Калибр”, а також тихохідним дронам-камікадзе.

Чеські комплекси можуть бути легко інтегровані в українську мережу протиповітряної оборони. Також, окрім роботи “Кубів” у стандартному режимі в складі базового комплексу, пускові установки цього ЗРК можуть бути легко інтегровані до більш сучасного зенітно-ракетного комплексу “Бук”.

Батарея чеського ЗРК 2K12 “Куб” на марші, 2018 рік. Фото: Збройні сили Чеської республіки
Батарея чеського ЗРК 2K12 “Куб” на марші, 2018 рік. Фото: Збройні сили Чеської республіки

зрк війна ППО чехія озброєння допомога заходу

Знак гривні
Знак гривні