"Копитні могли втекти". Еколог розповів, що сталося з рослинами і тваринами острова Джарилгач після пожежі

Вогонь знищив всю заповідну зону острова Джарилгач на території понад 1500 гектарів. Еколог та зоолог Української Природоохоронної Групи Олексій Василюк розповів UAnimals про наслідки, передає Хмарочос.

Заповідний острів біля Скадовська на Херсонщині перебуває в окупації з перших днів повномасштабного вторгнення. Тож екологи дають приблизні оцінки наслідків пожежі для флори й фауни.

Внаслідок пожежі вигоріла практично вся суха частина острова: це відносно невелика степова територія. Довгий час вона слугувала безпечним притулком для багатьох тварин. 

Найбільше могли постраждати невеликі наземні тварини, зокрема червонокнижні: степова гадюка, емпуза смугаста (південноєвропейський вид богомолів), інші комахи. Джарилгач — це рівнинна територія посеред моря. Вогонь рухається зі швидкістю вітру, а вітри на острові сильні. Дрібні наземні тварини врятуватися не можуть.

Скарабей священний. Фото: Bogomaz Mykhailo
Скарабей священний. Фото: Bogomaz Mykhailo

Натомість копитні могли втекти та та перечекати пожежу на мокрих ділянках. Але й вони постраждають. Всі копитні — чужорідні, їх заселили, коли Джарилгач ще був мисливським господарством, а не національним парком. Згодом полювання заборонили. При цому тварин було забагато для острова. Тепер рослини, якими вони харчувались, згоріли. Навряд вони вимруть, але це дуже ускладнює їхнє життя, вважає Василюк.

Муфлони на Джарилгачі. Фото: Bogomaz Mykhailo
Муфлони на Джарилгачі. Фото: Bogomaz Mykhailo

Водночас найбільша кількість рідкісних видів мешкає не на суходолі, а в акваторії. Так, пожежа не вплинула на крабів, риб тощо.

Загалом пожежі є відносно нормальним явищем для степу, він має механізми відновлення: тварини та рослини доволі швидко поширюються з сусідніх ділянок. Але Джарилгач — острів, там немає сусідніх ділянок. На думку, еколога, з великою ймовірністю значна частина рослин збережеться: вони можуть мати коріння та цибулини доволі глибоко в землі.

«Така пожежа — екстраординарна подія для острова. Раніше пожежі траплялись, але адміністрація національного парку вчасно на це реагувала. Пожежу таких масштабів допустили російські окупанти, — підсумовує Василюк. — Розмінування на Джарилгачі триватиме десятиліття. Але коли ми туди все ж таки потрапимо і зможемо пройти хоча би стежками, то побачимо його значно біднішим».

Голова Скадовської територіальної громади Олександр Яковлєв переконаний, що росіяни не гасили пожежу на Джарилгачі. «Там немає пристосованої техніки для пожежогасіння, коли там управляв усім лісгосп, то вони періодично там чокером проорювали ці полоси. Був автомобіль пожежний заправлений, доступ до води», — сказав він Радіо Свобода.

Олень на Джарилгачі. Фото: Bogomaz Mykhailo
Олень на Джарилгачі. Фото: Bogomaz Mykhailo

джарилгач тварини окупація херсонщина природа України

Знак гривні
Знак гривні