Як росіяни дізнаються про переміщення військ. Спойлер: медіа тут ні до чого

21 серпня заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що через публікацію у ЗМІ, де зазначалось місцеположення підрозділу, 82 бригада зазнала п'ять ворожих авіаударів за добу

"Ціна заголовків про те, куди перемістили 82 бригаду на півдні – 5 авіаударів по бригаді за добу", – написала Маляр.

Йшлося про публікацію видання Forbes, у якому зазначалось, що 82 десантно-штурмова бригада, чисельністю 2 тисячі осіб, нібито вступила у бойові дії на півдні України.

Forbes також поширив твіт військового аналітика Роба Лі, який опублікував відео удару російського "Ланцета" по "машині, схожій на "Страйкер", імовірно, з 82-ї десантно-штурмової бригади ЗСУ".

"Я думаю, що це перші кадри українського "Страйкера" в бою", – написав Лі.

Утім, як зазначає у твіттері OSINT-аналітик Def Mon, перш ніж звинувачувати ЗМІ у витоку про переміщення 82 бригади, Міністерству оборони України варто звернути увагу на власну інформаційну політику.

"Можливо, саме так росіяни пов'язали всі крапки над "і", коли повідомили про перебування 82-ї в цьому районі вранці 7 серпня. Я можу дати вам ім'я "витоку" (людина в червоній куртці)", – пише аналітик. Це міністр оборони України Резніков

Він 30 травня опублікував у Twitter відео тренувань українських підрозділів на наданих США бойових машинах Stryker і Cougar

«Тепер машини перебувають у вправних руках Десантно-штурмових військ України. Взяли їх на тест-драйв. Я радий, що найкращі солдати світу отримують найкращі машини від наших партнерів», – написав Резніков.

OSINT-аналітик також додав до свого допису скан одного з документів американської розвідки, які злили в мережу за кілька місяців до початку українського контрнаступу. У документі вказано, що 82-га бригада оснащена "Страйкерами".

"Усі знали, що 82-га має "Страйкери" і "Мардерс", показували фото з ними, чому всі намагаються з'ясувати, як російські блогери дізналися, що це той підрозділ, всі знали, що це 82-га, коли побачили перший "Страйкер", – написав у коментарях до допису OSINT-аналітика Lovely Lad.

"Чудово! Я написав майже те саме днями! Спочатку ви хвалитеся (і це правильно) новою технікою у 82-й. Потім, коли цю техніку знаходять на передовій, ви звинувачуєте журналістів (що неправильно)", – прокоментував твіт Def Mon Каховський.

інформаційна безпека витік даних війна медіа резніков маляр

Знак гривні
Знак гривні