Тотальне мінування може зіграти проти самих російських окупантів, – Newsweek

Масштабні мінні поля, створені окупантами, – особливо ті, що були встановлені поспіхом і безсистемно – можуть стати серйозним ускладненням для них самих.

На це вказують військові аналітики в інтерв'ю журналу Newsweek.

"Росіяни так сильно замінували південь, що вони також не можуть просуватися вперед", – сказав Марк Войгер, колишній спеціальний радник екскомандувача Сухопутних сил США в Європі генерала Бена Годжеса. – Їхні війська опиняться на тих самих мінних полях, які вони так сильно і масово розставили на півдні".

277311709_126252563317728_3875623727370773433_n

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Він додав, що навіть якщо припустити, що український контрнаступ зупиниться і росіяни захочуть контратакувати, вони не зможуть це зробити через закладені ними щільні мінні поля.

"На півдні вони дуже сильно притиснуті до цієї лінії зіткнення, – сказав він. – Якщо ви хочете продемонструвати ініціативу і показати тактичну майстерність і маневри, це, ймовірно, буде на сході. Я не думаю, що вони дуже відповідально підходили до нанесення на карту всього, що вони проклали".

Ерік Крамер, співзасновник Групи підтримки оборони України, команди ветеранів із країн Заходу, які навчають українських військових, також розповів Newsweek, що росіяни не роблять мінних карт.

"Вони встановлюють міни вкрай безсистемно, і це може спричинити проблеми для них, – сказав він. – Проблема з усіма цими мінними полями полягає в тому, що росіяни не складають мінних карт. На Заході, в США, коли ми встановлюємо мінне поле, має бути велика карта, яка надається усім, особливо дружнім військам".

Крамер пригадав фотографії, надіслані з фронту українськими військовими, з якими він працював.

"Українці показали мені кілька фотографій лісистої місцевості, я б сказав, площею 10 метрів квадратних, – сказав він. – Там, мабуть, було 10 або 15 протипіхотних мін, просто кинутих на землю, повсюди, поруч одна з одною. Росіяни ставлять їх і на деревах, деякі ховають, щоб ти заспокоївся і думав, що бачив усі міни, а там є ще кілька прихованих. Вони просто схибнуті на мінах".

За словами Крамера, російське мінування перегукується з ширшим низькотехнологічним військовим підходом з великою кількістю жертв, що застосовується Росією в Україні.

"Росіяни роблять те саме з непрямим вогнем, – сказав він. – Вони стріляють по своїх власних людях, якщо їх атакують українці. Їм байдуже. Те, як вони ставляться до людського життя, їх просто не хвилює, порівняно з українцями. Це може спричинити їм певні проблеми в майбутньому", – резюмував експерт.

тактика м'ясорубки оборона окупантів міни

Знак гривні
Знак гривні