Суд у Москві залишив чинним "вирок" у сфабрикованій справі проти українського правозахисника Буткевича

Перший апеляційний суд загальної юрисдикції у Москві залишив без зміни термін увʼязнення правозахиснику Максиму Буткевичу, якого в «ЛНР» засудили до 13 років. Йому закидають порушення правил війни. Але суд врахував у термін увʼязнення час, проведений у СІЗО Луганська — з 19 серпня 2022 року.

Про це повідомляє видання Ґрати.

Буткевич мобілізувався у перші дні вторгнення, потрапив у полон у червні минулого року. Окупаційна влада «ЛНР» звинуватила його у тому, що 4 червня 2022 року він зробив постріл із гранатомета у під‘їзд житлового будинку у Сєвєродонецьку.

За інформацією «Ґрат», Буткевича не було в місті до 14 червня. Буткевича змусили визнати провину та відмовитись від алібі під час апеляції.

photo_2023-08-22_12-41-21

Фото: Ґрати

Як пише Суспільне, Буткевич був присутній на засіданні відеозв’язком з тимчасово окупованого Луганська та виголосив останнє слово:

"Я хотів би лише висловити подяку всім тим людям, яким небайдужа моя доля та всіх українських військовополонених, які зараз у тяжкій ситуації. Люди, які перебувають у статусі військовополонених, або вже засуджених, теж постійно думають не лише про рідних та близьких, а й про всіх, хто залишився на волі, хто перебуває в Україні, і всі сподіваються, що військовополонених звільнять".

Він додав, що не отримує жодних новин, газет чи книжок. Телевізор бачив лише протягом чотирьох місяців: "Це російський телевізор, але хоча б щось [було]. Тепер нічого". З книжок у нього тільки Новий Заповіт і Псалтир.

За весь час він отримав тільки одного листа — із привітаннями з днем народження: "І листівка. Абстрактна. Мабуть, тому й дійшла".

До інших полонених теж не доходили посилки, уточнює Буткевич. Передачі отримують тільки місцеві арештанти.

"Зацікавився ще більше правозахисними темами, пенітенціарною системою, 3-ю статтею Європейської Конвенції. Дуже багато роботи буде, коли, дасть бог, вийду на свободу", — додав Буткевич.

Підтримати Буткевича до суду прийшли співробітники консульств Німеччини, Великої Британії та Франції, а також правозахисники "Меморіалу" Олег Орлов та Світлана Ганушкіна, передає видання "Медиазона".

Адвокат Буткевича заявив, що мають намір подати касаційну скаргу: "Чекаємо обміну. Немає обміну — пишемо касацію".

Максим Буткевич — журналіст та правозахисник, активіст кампанії за звільнення з Росії українських політв’язнів, зокрема Олега Сенцова і Сашка Кольченка. Останні роки відомий за своєю діяльністю в проєкті "Без кордонів", який допомагає шукачам притулку, внутрішнім переселенцям.

У листопаді 2022 року Максим Буткевич був нагороджений чеською премію "Історії несправедливості".

Низка громадських організацій закликає світову спільноту продовжувати тиск на Росію для звільнення правозахисника.

сфабриковані справи полонені буткевич правозахисники

Знак гривні
Знак гривні