Спроба Росії повернутися на Місяць зазнала ганебного фіаско. Тепер погляди звернені на Індію, – The Economist

Місія Росії "Луна-25" безславно провалилася. 20 серпня російське космічне агентство "Роскосмос" оголосило, що "відхилення між фактичними й розрахунковими параметрами рухового маневру призвело до того, що космічний апарат "Луна-25" вийшов на нерозрахункову орбіту і припинив своє існування після зіткнення з поверхнею Місяця".

Російську невдачу слід розглядати як набагато ганебнішу, ніж ті, що були до неї, пише The Economist. ТЕКСТИ стисло переклали
найосновніше зі статті.

Хоча Радянський Союз, від якого походить російська космічна програма, ніколи не висаджував людей на Місяць, як це зробили США, він був здатний організувати складні місії з використанням довготривалих місяцеходів і ракет, які б повертали зразки місячної поверхні на Землю.

Те, що через 50 років Росія не змогла впоратися з набагато простішою місією – понад те, вона навіть не змогла дійти до складного етапу спуску, а зіпсувала все на орбіті, – показує, наскільки сильно впали її можливості.

І це не поодинокий випадок. Росія не змогла здійснити жодної успішної місії за межами навколоземної орбіти з часів розпаду Радянського Союзу. Її космічна програма має й інші проблеми.

Росія, яка довгий час була постачальником порівняно дешевих, надійних засобів запуску комерційних супутників, намагалася конкурувати зі зростанням SpaceX і її високонадійними багаторазовими ракетами ще до того, як її вторгнення в Україну призвело до міжнародних санкцій.

А коли SpaceX продемонструвала здатність перевозити астронавтів на своєму космічному кораблі Dragon 2, роль Росії як єдиної країни, що має можливість доставляти людей на Міжнародну космічну станцію та з неї, відійшла на другий план.

Після провалу Росії вся увага прикута до Chandrayaan-3, який, як сподіваються оператори з Індійської організації космічних досліджень і розробок (ІSРО), досягне успіху там, де його попередник зазнав невдачі. Запущений 14 липня, індійський апарат прибув на орбіту навколо Місяця через три тижні. Потім він почав знижуватись і кружляти по орбіті, готуючись до спроби примісячення 23 серпня в тому ж регіоні, куди прямував Chandrayaan-2.

Якщо диспетчери "Чандраян-3" здійснять задовільно м'яку посадку 23 серпня, це зробить Індію четвертою країною, після США, Радянського Союзу та Китаю, яка здійснила посадку на Місяць.

Так чи інакше, потік місій на Місяць не вщухне. 26 серпня стартує місія японського космічного агентства SLIM, яка має на меті здійснити першу в історії країни посадку на Місяць з високою точністю.

У листопаді планується запуск місії IM-1 від приватної компанії Intuitive Machines, метою якої стане доставлення вантажів від НАСА до південного полюса Місяця.

Подальші американські місії заплановані на 2024 рік, так само як і нова китайська місія, а також ще одна спроба примісячення з боку японської компанії Ispace.

деградація росії місяць космос тенденції

Знак гривні
Знак гривні