Як оптимально здолати Росію. Британський генерал про три варіанти завершення війни

ЗСУ можуть досягти вирішального перелому в межах нинішнього контрнаступу, але цього буде недостатньо, щоб повністю вигнати російські окупаційні війська з України.

Так думку в інтерв'ю BBC Україна висловив генерал Річард Берронс, який у 2013-2016 роках очолював Об'єднане командування (зараз – Стратегічне командування) Збройних сил Великої Британії.

"Навіть якщо вони (українські війська – ред.) до настання зими досягнуть великих успіхів на полі бою, цього не буде досить, щоби прогнати Росію з України. Тобто, нинішніх потужностей досить, щоб не програти, досить, щоб не погіршити ситуацію – але не досить, щоби перемогти".

Зараз, зауважує Берронс, наступає час третього етапу західної військової допомоги. Це "етап вибору": чи буде Захід і далі пліч-о-пліч з Україною стільки, скільки потрібно надавати їй зброю, навчання, гроші та підтримку чи ні?

"На мою думку, це справа принаймні двох років – щоб дати Україні здатність перемогти Росію на полі бою і звільнити всю свою територію. Це дуже велике питання, і не варто забувати, що й Росія думає про те саме, але з точністю до навпаки. Чи не варто їй взяти паузу, щоб переозброїтися – і повернутися, щоб вдарити ще сильніше. Тож ця війна зараз вийшла на дуже важкий етап".

368782293_642777931368622_5617686047173842471_n

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Переваги ЗСУ

"Українські збройні сили показали себе в обороні просто фантастично", – каже генерал Берронс.

"Вони здивували багатьох – навіть в Україні. Але успіхи першого етапу війни були значною мірою обумовлені системними провалами й некомпетентністю російських збройних сил, які були набагато більші, але зовсім не кращі. А зараз ми на іншому етапі, коли вже Україна має ініціативу на полі бою".

Українська армія просувається вперед завдяки, частково, техніці й вишколу НАТО. Але ще пів року тому ці українські солдати не були професійними військовими.

"А від них тепер вимагають найважчого – атакувати добре укріплені, добре підготовані і захищені позиції ворога. І вони це роблять силами, добре підготовленими, але дозованими – а не тією переважною силою для прориву, яку ми всі уявляли навесні".

Річард Берронс вважає, що якщо дати ЗСУ "більше часу, більше техніки, більше грошей, боєприпасів", то вони можуть перемогти росіян на полі бою.

Британський офіцер відзначив "винахідливість" українських збройних сил, а саме те, як вони зуміли перепрофілювати комерційні дрони для бойових потреб, як вони використовують інтернет і штучний інтелект.

Варіанти завершення війни

Генерал Берронс бачить три варіанти завершення російсько-української війни. Вирішувати, яким шляхом піти, буде український народ, зауважує він.

Перший варіант – це відмова України від подальшої боротьби. Причиною може бути невіра в те, що росіян можливо вибити з усієї окупованої території або це коштуватиме занадто багато сил, крові та грошей.

"На мій погляд, це було б просто жахливим рішенням, і я не вірю, що Україна на це піде".

Інший шлях – це зупинити бойові дії зараз. Оголосити не перемир’я, а тимчасове припинення вогню, визнаючи, що немає військового способу для рішучої перемоги на полі бою.

"Тобто це не визнання поразки чи втрати, а прийняття статус-кво і призупинення збройного конфлікту. На жаль, обидві сторони скористаються паузою, щоб зібратися із силами й переозброїтися, а війна відновиться в майбутньому зі ще більшими смертями та руйнуваннями, тоді як усі інші з нас житимуть в умовах невизначеності".

Третій шлях полягає в низці кроків, головний із яких – зняти з України тиск чітких графіків. Тобто не вимагати від неї досягти швидкого результату на полі бою, погрожуючи припинити західну підтримку.

"Ціна спроб перемогти, коли для цього немає сил, – у тому, що Україна може втратити те, що здобула, виснажуючи свої сили спробами штурму сильної російської оборони", – каже Берронс.

Якщо усунути тиск щільних графіків, то третій шлях полягає в тому, щоби "зупинитися і замислитися". Тобто ЗСУ мають підтримувати постійний тиск на росіян на лінії фронту, продовжувати поволі виснажувати їх сили, навіть протягом зими.

А тим часом необхідно буде розбудовувати військову міць України із західною підтримкою, щоб вона здобула переконливу перемогу на полі бою наступного року або через рік.

"Бо якщо наростити переважні потужності, то перемога буде швидшою, а втрати – меншими".

"А поки це відбувається, – каже Берронс, – потрібно далі послаблювати російську рішучість і боєздатність атаками на її Чорноморський флот, впливом на російську громадську думку – тому подальші дронові удари в Москві матимуть велике символічне, якщо не військове значення".

Виклик цього третього сценарію – в тому, що він вимагає, аби український народ був готовий до довгої та нелегкої війни.

І ще для цього потрібна стабільна підтримка Заходу.

Генерал Берронс каже, що це приблизно 100 млрд доларів на рік – "цілком посильна сума для західних економік".

Відставний офіцер прогнозує, що війна не завершиться найближчим часом. Він не бачить для цього жодних передумов.

деокупація завершення війни перемога україни

Знак гривні
Знак гривні