Влад Дракула міг плакати кривавими слізьми, – дослідження

Волоський князь Влад III Цепеш, відомий як Дракула, міг страждати на гемолакрію – стан, який проявляється у вигляді крові у сльозах. Крім того, у нього могли бути шкірні та респіраторні захворювання.

Такого висновку дійшли італійські науковці з Університету Катанії, повідомляє Science Alert.

Науковці проаналізували листи, написані відомим волоським правителем у середині XV століття.

"Зараз цим листам понад 500 років, і вилучення з них матеріалу може завдати шкоди. Але дослідники застосували нещодавню розробку спеціальної плівки з етиленвінілацетату, обробленої іонообмінниками та водовідштовхувальними смолами.

При нанесенні на будь-яку поверхню ця плівка здатна витягувати білки та молекули, не пошкоджуючи поверхню", – пише видання.

Команда використала ці плівки на трьох листах Влада III, один з яких датований 1457 роком, а два інших – 1475 роком, і застосувала мас-спектрометрію для аналізу результатів.

daculra-letter-1457

Один з листів, які дослідили науковці. Фото: Science Alert

Науковці знайшли тисячі пептидів і білків. Оскільки багато людей працювали з листами протягом століть, вчені зосередилися на найбільш явних та найстаріших білках, які з високою імовірністю належали самому Владу.

У результаті науковці виявили в листах білки, пов'язані зі шкірними або респіраторними захворюваннями, на які міг страждати Влад Цепеш. Окрім цього, хіміки виявили сполуки, які пов'язують із хворобами сітківки, сльозами та білками крові.

"Загалом дані, хоча і не можуть вважатися вичерпними самі по собі, можуть вказувати на те, що він, ймовірно, страждав, принаймні в останні роки свого життя, від патологічного стану, який називається гемолакрією, тобто він міг проливати сльози з домішками крові", – пишуть дослідники.

Дослідження листів Влада III Дракули цікаве й з інших причин. Воно дало тисячі пептидів з бактерій, вірусів, грибів, комах і рослин, які відкривають захопливе вікно в життя волохів у 15 столітті.

Ці результати, за словами команди, дають надію на те, що їхні методи можуть бути використані на інших стародавніх документах, відкриваючи більше інформації про давно минулі часи.

Відповідне дослідження опубліковане у журналі Analytical Chemistry.

дракула хімія наука

Знак гривні
Знак гривні