В Україні погіршуються суспільні настрої й посилюється критика влади, – The Economist

Українська влада занепокоєна похмурими настроями в суспільстві, які панують через млявий контрнаступ, а також невизначеністю серед союзників щодо постачання новітніх озброєнь, пише The Economist.

Джерело видання в Генштабі ЗСУ каже, що Україна отримала лише 60 танків "Леопард", попри обіцянки про сотні. Особливо бракує машин для розмінування.

"У нас просто немає ресурсів для фронтальних атак, до яких нас закликає Захід", – каже джерело.

Відсутність прикриття з повітря – ще одна складність. Джерело додає, що у війську завжди усвідомлювали масштаб проблеми прориву російських мінних полів і ліній оборони без переваги в повітрі. (20 серпня прем'єр-міністри Нідерландів і Данії заявили, що передадуть Україні до 61 літака, починаючи з нового року). З цієї причини військове керівництво відкладало контрнаступ так довго, як тільки могло.

369688990_642240191422396_2995030013269527236_n

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Після катастрофічного початку контрнаступу на початку червня, коли дві бригади, що пройшли західну підготовку, втратили на мінних полях чимало людей і техніки, початкові плани були скориговані. Відтоді Україна надала пріоритет збереженню своєї армії.

"Ми більше не плануємо операцій, які передбачають великі втрати, – каже джерело. – Акцент зараз робиться на пригніченні противника: артилерія, безпілотники, радіоелектронна боротьба і так далі".

The Economist зазначає, що за останні дні Збройні сили України досягли значних успіхів на критично важливому південному театрі бойових дій і, можливо, подолали достатню кількість мінних полів, щоб досягти першої з трьох ліній російських укріплень у кількох місцях. ЗСУ також підірвали російський оперативний резерв і логістику.

Проте, йдеться у матеріалі, за два з половиною місяці Україна залишається дуже далекою від своєї стратегічної мети – наблизитись до Азовського моря і таким чином перерізати захоплений Росією сухопутний коридор до Криму.

"Похмурі настрої перекидаються на українську політику, яка протягом більшої частини війни перебувала в стані очікування. Усе літо ширилися чутки, що офіс Зеленського може оголосити дострокові парламентські та президентські вибори.

Логіка полягає в тому, що йому краще домагатися переобрання, залишаючись національним героєм, а не після того, як він буде змушений вести мирні переговори, які можуть вимагати непопулярного припинення вогню або значних територіальних поступок.

Спочатку йшлося про проведення обох виборів цієї осені, але зараз майже напевно вже запізно – близькі до ОП джерела кажуть, що ця ідея вже виключена. У будь-якому разі опитування показують, що команді Зеленського буде важко переконати громадян у необхідності дострокового голосування", – пише британський тижневик.

За відсутності військового прориву мирні переговори з Росією будуть ще складнішими, констатує видання.

Щоправда, додає The Economist, з'явилися деякі ознаки зміни настроїв, причому в неочікуваних напрямках.

"На початку серпня український снайпер, який воює на північний захід від Бахмута, здійняв хвилю, відкинувши перспективу відновлення Україною своєї території. Він припустив, що багато солдатів зараз вітали б припинення вогню – поняття, яке колись було б немислимим. Але зараз мало хто на це погодиться. Занадто багато крові пролилося", – наголошується у статті.

"Будь-який мир зараз – це відкладена війна. Навіщо передавати проблему наступному поколінню?" – цитує видання своє джерело в Генштабі ЗСУ.

зеленський контрнаступ зсу суспільство війна вибори

Знак гривні
Знак гривні