Назад у майбутнє. Як штучний інтелект може змінити архітектуру: приклади (ФОТО)

Штучний інтелект може дати початок "неокласичному футуристичному" архітектурному стилю і призвести до великих змін в дизайні.

Таку думку в інтерв'ю Dezeen висловив китайський архітектор Тім Фу.

У рамках проєкту The AI Stone Carver Фу створив серію капітелей колон за допомогою ШІ-генератора зображень Midjourney, які потім були вручну висічені в камені компанією Apfel.

За словами Фу, це приклад того, як ШІ може поєднувати різні концепції, і в цьому, на його думку, полягає його головна сила.

"Найкраща здатність ШІ – поєднувати речі. Якщо ви візьмете дві різні концепції, які є дуже впізнаваними, і змішаєте їх, цей гібридний підхід дасть вам дуже успішний і унікальний результат, до того ж новий", – каже архітектор.

tim-fu-neoclassical-futurism-ai_dezeen_2364_col_0-852x1065

Один з ШІ-дизайнів Тіма Фу спирається на готичну архітектуру. Фото: Dezeen

На думку дизайнера, це може бути особливо цікаво, коли йдеться архітектуру.

"Здатність поєднувати класичну та футуристичну архітектуру може бути схожа на неокласичний футуризм, нові злиття, яких ніколи не існувало", – каже він.

tim-fu-ai-neoclassical-futurism_dezeen_2364_col_8-852x1066

Фу проєктував за допомогою ШІ будівлі в стилі модерн. Фото: Dezeen

Фу вважає, що за допомогою інструментів штучного інтелекту архітектори зможуть створювати сучасні будівлі, які нагадуватимуть більш класичні зразки.

Фу вважає гібридний стиль ШІ "неокласичним футуризмом" і написав маніфест про цю концепцію.

tim-fu-ai-neoclassical-futurism_dezeen_2364_col_0-1-852x1065

Архітектор створив проєкти екстер’єрів у стилі бароко за допомогою ШІ. Фото: Dezeen

"Під вдумливим контролем дизайнера ШІ може підняти класичні стилі в сучасний контекст, породжуючи те, що я вважаю унікальним стилем, який можна описати як неокласичний футуризм.

Цей стиль обіцяє процвітати найближчим часом, оскільки штучний інтелект стає дедалі помітнішим у дизайні", – йдеться в маніфесті.

tim-fu-ai-neoclassical-futurism_dezeen_2364_col_5-852x1065

Приклад неокласичного футуризму. Фото: Dezeen

"Завдяки ШІ та появі неокласичного футуризму ми потенційно стоїмо на порозі нової ери архітектурних інновацій, де минуле і майбутнє сходяться в захопливий і несподіваній формі", – каже архітектор.

архітектура ШІ тенденції

Знак гривні
Знак гривні