Контрнаступ сповільнюється через рішення України зменшити втрати на полі бою, хоч союзники й чекали іншого – WP

Темп українського наступу сповільнений, зокрема, через рішення українського командування зменшити втрати на полі бою, попри очікування західних союзників.

Про це пише The Washington Post.

"Україна розпочала контрнаступ на початку червня, сподіваючись повторити свій приголомшливий успіх під час прориву через Харківську область минулої осені.

Але в перший тиждень боїв Україна зазнала значних втрат проти добре підготовленої оборони Росії, попри те, що мала на озброєнні цілу низку нещодавно придбаної західної техніки, включно з американськими бойовими машинами "Бредлі", танками Leopard 2 німецького виробництва та спеціалізованими машинами для розмінування.

Спільні військові навчання, проведені американськими, британськими та українськими військовими, передбачали такі втрати, але вважалося, що Київ прийме ці втрати як ціну прориву головної оборонної лінії Росії, заявили американські та західні офіційні особи.

Але Україна вирішила зупинити втрати на полі бою і перейти до тактики просування вперед невеликими підрозділами на різних ділянках фронту. Це призвело до того, що влітку Україна досягла поступових успіхів на різних ділянках фронту", – пише видання.

368249490_640573498255732_5297592629220186994_n

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Представники США заявили, що Пентагон неодноразово рекомендував Україні зосередити велику масу сил на одній точці прориву. Попри це, Україна обрала іншу стратегію, йдеться у матеріалі.

Аналітики, опитані виданням, кажуть, що виклики, з якими зіткнулася Україна, багатогранні, але майже всі погоджуються, що Росія перевершила очікування, коли йдеться про її здатність захищати окуповану територію.

Водночас у статті WP наводиться не надто оптимістичний прогноз щодо здатності Сил оборони України досягти основної мети – розрізання сухопутного мосту Росії до Криму в цьому році.

Джерела американського видання, знайомі з "секретним прогнозом" розвідки США, стверджують, що Україна не зможе досягти міста Мелітополь.

"Така похмура оцінка ґрунтується на здатності Росії захищати окуповану територію за допомогою фаланги мінних полів і окопів, і, ймовірно, спонукатиме Київ і західні столиці звинувачувати одне одного в тому, чому наступ, на який було витрачено десятки мільярдів доларів західного озброєння і військової техніки, не досягнув своїх цілей", – пише WP.

За словами американських посадовців, українські війська, які просуваються до Мелітополя з села Роботине, розташованого більш ніж за 80 км від міста, залишатимуться за кілька кілометрів від нього.

WP нагадує, що Мелітополь є критично важливим для контрнаступу України, оскільки він вважається воротами до Криму. Місто лежить на перетині двох важливих автошляхів і залізничної лінії, які дозволяють Росії переміщувати війська і техніку з півострова на інші окуповані території на півдні України.

Шлях до Мелітополя є надзвичайно складним, і навіть відвоювати ближчі міста, такі як Токмак, буде важко, вважає Роб Лі, військовий аналітик Інституту досліджень зовнішньої політики.

"Росія має там три основні оборонні лінії, а за ними – укріплені міста", – сказав він. – Питання не лише в тому, чи зможе Україна прорвати одну або дві з них, а в тому, чи зможе вона прорвати всі три і чи вистачить у неї сил після виснаження для досягнення чогось більш значного, наприклад, взяття Токмака або чогось більшого".

WP додає, що Україна вклала величезні ресурси в Бахмут, зокрема живу силу, боєприпаси та час, але втратила контроль над містом і досягла досить скромних територіальних успіхів навколо нього. Дехто в адміністрації Байдена занепокоєний тим, що надмірні зобов'язання на сході можуть підірвати потенціал контрнаступу на півдні.

"Американські посадовці заявили, що Вашингтон все ще відкритий до того, що Київ здивує скептиків і подолає труднощі. Один з представників оборонного відомства заявив, що Україна може порушити історичні норми і продовжити контрнаступ взимку, коли все стає набагато складнішим", – пише WP.

Але це залежатиме від кількох важливих факторів: від ступеня відновлення військ після важкого бойового сезону, від кількості спеціалізованого обладнання і зимового обмундирування. До того ж росіяни також уміють воювати в умовах зими, підсумовує видання.

стратегія союзники україни прогноз контрнаступ зсу втрати зсу

Знак гривні
Знак гривні