Не блідошкірий чоловік з густим волоссям. Новий аналіз ДНК показав справжню зовнішність крижаної людини Еці

Нове дослідження стародавньої ДНК крижаної людини Еці дало детальнішу інформацію про 5300-річну мумію, повідомляє CNN.

Видання зазначає, що крижана людина Еці, чиї замерзлі останки знайшли туристи в 1991 році в Тірольських Альпах, є, мабуть, найбільш ретельно вивченим муміфікованим тілом у світі.

Таємниця його насильницької смерті, ким він був і як опинився на гірському перевалі викликала зацікавлення далеко за межами археології. Щороку тисячі людей відвідують муміфіковані останки Еці, які зберігаються в спеціальній холодній камері в Музеї археології Південного Тіролю в Больцано, Італія.

Нове дослідження стародавньої ДНК, витягнутої з таза Еці, свідчить про те, що він все ще має деякі таємниці, які доведеться розкрити. Аналіз його генетичного складу показав, що 5300-річна мумія мала темну шкіру і темні очі - і, ймовірно, була лисою. Це контрастує з реконструкцією Еці, яка зображує блідошкірого чоловіка з густим волоссям і бородою.

230815174549-02-otzi-ancient-dna-scn

Реконструкція крижаної людини Еці демонструється в Археологічному музеї Південного Тіролю.

«Раніше вважалося, що його шкіра потемніла під час процесу муміфікації», — сказав Альберт Зінк, керівник Інституту вивчення мумій в Eurac Research, приватному дослідницькому центрі в Больцано.

"Схоже, що темний колір шкіри мумії досить близький до кольору шкіри крижаної людини за життя", — сказав Зінк, який є співавтором дослідження, опублікованого в середу в науковому журналі Cell Genomics.

Не дивно, що Еці був темношкірим, додав науковець, зазначивши, що багато європейців того часу, ймовірно, мали темнішу пігментацію шкіри, ніж багато сучасних європейців.

230815174550-01-otzi-ancient-dna-scn

Археологічний музей Південного Тіролю/Eurac/Марко Самаделлі-Грегор Сташиц

"Ранні європейські фермери все ще мали досить темну шкіру, яка з часом змінилася на світлішу, як адаптація до змін клімату та раціону фермерів. Фермери споживають набагато менше вітаміну D порівняно з мисливцями-збирачами", — пояснив він.

"Схоже, що крижана людина все ж споживала досить багато м'яса, що також було підтверджено нашим аналізом його шлунку, який показав наявність м'яса гірських козлів та оленів", — додав він.

Співавтор Зінка Йоганнес Краузе, директор відділу археогенетики Інституту еволюційної антропології імені Макса Планка в Лейпцигу, сказав, що результати дослідження свідчать про те, що крижана людина за життя була набагато більше схожа на саму мумію.

"Вражає, наскільки реконструкція зумовлена нашим власним упередженням щодо європейської людини кам'яної доби", — сказав Краузе у своїй заяві.

реконструкція археологія днк наука

Знак гривні
Знак гривні