Україна вже почала розуміти, що працює в контрнаступі, – The Economist

Україна випробувала різні підходи у контрнаступі, який вона розпочала 4 червня, але лише зараз починає розуміти, що працює. Про це пише The Economist. ТЕКСТИ наводять переклад статті.

"Протягом останніх двох тижнів ми бачили, що ситуація поступово змінюється на користь України", – каже Ніко Ланге, експерт з питань України на Мюнхенській конференції з безпеки.

Супутникові знімки й (переважно російські) військові блогери свідчать про повільний прогрес. Сер Лоуренс Фрідман, британський військовий стратег, погоджується: «Українці щось роблять і розтягують сили росіян».

365668193_640088498304232_7452415402922418435_n

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Успішна стратегія, за словами Бена Баррі, фахівця з наземних війн Міжнародного інституту стратегічних досліджень, полягає в поєднанні "битви в глибині і ближнього бою". Україна використовує свою дедалі якіснішу перевагу в високоточних артилерійських снарядах для знищення російських батарей.

Далекобійні засоби, такі як системи HIMARS і ракети Storm Shadow, вражають логістичні вузли і командні центри. Модернізовані ракети С-200, зазвичай призначені для протиповітряної оборони, були застосовані 12 серпня для атаки на Керченський міст, який з'єднує Крим з Росією.

Ніко Ланге вказує на частковий успіх України в районі села Урожайне Донецької області, де за допомогою нещодавно отриманих від США касетних боєприпасів основний російський маршрут відступу перетворився на смертельно небезпечний зашморг.

Командир російського окупаційного батальйону в Урожайному Олександр Ходаковський поскаржився цього тижня у Telegram, що він не отримує підкріплення з резервів, щоб зупинити наростальну катастрофу. Це свідчить про те, що російські війська в деяких районах зараз занадто розбиті, щоб забезпечити підкріплення.

Коли російські війська відповідають контратаками, каже сер Лоуренс, вони часто виснажуються. Російський наступ під Куп'янськом, в якому основний удар припадає на завербованих з в'язниць солдатів, поки що є винятком. Хоча українські позиції, схоже, утримуються, російські бомбардування спричинили значні руйнування і призвели до евакуації цивільного населення 10 серпня.

Тим часом на двох південних напрямках – до Мелітополя та Бердянська – триває поступ. Великим викликом є прорив через одні з найбільш замінованих районів в історії війни.

Цього тижня міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що на деяких ділянках фронту на квадратний метр припадає п'ять мін.

Це головна причина, за словами пана Ланге, чому Україна була змушена сконцентруватися на вузькому фронті: у неї немає саперів або машин для розмінування, щоб атакувати кілька точок уздовж лінії фронту.

За даними Guardian, 200 українських інженерних бригад розпочали контрнаступ чисельністю близько 30 військовослужбовців кожна. Але сапери, які розміновують міни вручну, часто отримують поранення або гинуть. В одній з нещодавно звільнених сіл в інженерній бригаді залишилося лише п'ять саперів.

Резніков просить союзників надати обладнання для розмінування і навчання, але жодна армія не стикалася з таким викликом з часів Другої світової війни. Відповідний досвід і оснащення є мізерними. Сили НАТО стали вправними у боротьбі з саморобними вибуховими пристроями в Афганістані.

Але масштаби в Україні, за словами Баррі, нагадують битву за Ель-Аламейн 80 років тому, коли німецький генерал Ервін Роммель встановив мільйон мін. Британцям знадобилося десять днів, щоб прорватися, навіть маючи величезну перевагу в артилерії, контроль над небом і велику кількість танків для розмінування – жодної з цих складових Україна не має.

Українські удари з великої відстані все ще можуть прокласти шлях до серйозного прориву. Німеччина може незабаром надати допомогу у вигляді близько 400 крилатих ракет Taurus, які загрожуватимуть більшій частині окупованого Росією Криму.

Ланге каже, що російські активи, такі як самохідні гаубиці та ударні вертольоти Ка-52, винищуються "крок за кроком" (за даними Генштабу, росіяни щоденно втрачають артсистеми, у деякі дні по кілька десятків, гелікоптери Ка-52 теж поступово "тануть", лише сьогодні, 17 серпня, ЗСУ відмінусували два "Алігатори" – ТЕКСТИ). На початку війни Росія мала близько 100 Ка-52, але зараз у неї може залишитися лише 25.

Схоже, що Росія робить ставку на утримання першої лінії оборони. Якщо друга і третя виявляться крихкими, як підозрюють деякі експерти, прорив може стати вирішальним.

стратегія деокупація контрнаступ зсу тактика

Знак гривні
Знак гривні