Після підриву Каховської ГЕС на Хортиці знайшли кілька сотень археологічних знахідок (ФОТО)

За період, що минув після руйнування Каховської ГЕС, на береговій смузі острова Хортиця знайдено кілька сотень археологічних предметів, виготовлених з металу, кераміки та дерева, а також понад 1000 фрагментів керамічних виробів. 

Про це повідомили в Міністерстві культури та інформаційної політики.

У відомстві зазначають, що співробітники заповідника щодня інспектують Хортицю, проводять рейди на аварійних ділянках, щоб зберегти пам'ятки, які знаходять після зниження води.

Під час рейдових та розвідувальних виходів були знайдені археологічні пам’ятки, які умовно можна поділити на чотири групи, зазначили у МКІП.

хортиця 4

1) кераміка різного часу та призначення, починаючи від доби енеоліту (6-5 тис. до н.е.) і закінчуючи ХІХ століттям. Зазвичай ці знахідки представлені уламками гончарної або ліпної кераміки, такими як частини вінців, ручки, денці, плечики та інші. Окрім того, до керамічних знахідок можна віднести люльки, грузила, прясла тощо.

хортиця 2

2) знаряддя з кременю представлені давніми інструментами для полювання або обробки. Також, вони можуть мати форму кременю, який використовувався у вогнепальній середньовічній зброї з замковим типом курка.

хортиця 3

3) металеві знахідки охоплюють широкий спектр предметів. Особливий інтерес становлять монети, оскільки вони найбільш точно датуються та надають важливу інформацію. Також серед цих знахідок є речі, пов’язані з епохою козацтва на острові Хортиця, такі як різноманітні мушкетні та пістольні кулі, ремені пряжки та застібки, а також деталі від зброї та інші предмети.

хортиця1

4) скло – це один з найбільш крихких матеріалів, і його знахідки відбуваються значно рідше. Утім, співробітники заповідника знаходять уламки середньовічних пляшок та навіть скляні бомби.

"Усі виявлені археологічні знахідки проходять процес камеральної обробки та додаються до польового опису, який надалі буде основою для створення археологічного звіту.

З урахуванням сучасної ситуації, пріоритети та напрямки досліджень зазнали змін. Окрім забезпечення захисту пам'яток, виникла необхідність в порятунку та підтримці належного стану археологічних об'єктів", – повідомили у МКІП.

хортиця підрив каховської гес археологія спадщина

Знак гривні
Знак гривні