До п'яти мін на квадратний метр. Резніков закликав союзників допомогти з розмінуванням

Україна зараз є найбільш замінованою країною на Землі, а ЗСУ страждають від критичної нестачі людей і техніки, здатних розмінувати лінію фронту, заявив міністр оборони Олексій Резніков в коментарі виданню The Guardian.

"Сьогодні Україна є найбільш замінованою країною у світі. Сотні кілометрів мінних полів, мільйони вибухових пристроїв, на деяких ділянках фронту до п'яти мін на квадратний метр.

Російські мінні поля є серйозною перешкодою для наших військ, але не нездоланною. У нас є кваліфіковані сапери та сучасне обладнання, але цього вкрай недостатньо для фронту, який простягнувся на сотні кілометрів на сході та півдні України", – сказав Резніков.

Снимок экрана 2023-08-14 143520

Україна всіяна мінами. Інфографіка: Guardian

Він сказав, що величезні мінні поля можна подолати, але критично важливо, щоб союзники "розширили та прискорили" підготовку, яку вже проводять деякі країни, зокрема Велика Британія.

Представники Міністерства оборони в Києві припустили, що є можливість для таких країн, як Японія, які не хочуть надавати військову допомогу, запропонувати підтримку у вигляді обладнання для розмінування та навчання.

На липневій зустрічі у форматі Рамштайн Литва, Фінляндія, Ісландія, Норвегія, Швеція та Данія домовився про підготовку та оснащення українських підрозділів з розмінування. Інші країни запросили приєднатися.

За словами пана Резнікова, ця ініціатива дозволила залучити пожертви, але вкрай необхідна допомога від ширшого кола партнерів.

«На цьому етапі нашої кампанії з деокупації нам критично потрібно більше обладнання для розмінування, від мінних тралів до бангалорських торпед», — сказав він.

Як пише The Guardian, Україна має п'ять інженерних батальйонів, розділених на 200 бригад, які станом на травень, перед початком цьогорічного контрнаступу, налічували по 30 осіб кожна.

За свідченнями з фронту, кількість активних саперів зараз значно менша. За словами військових, сапери й офіцери є цілями номер один для російських окупантів.

Одна з бригад, що діє навколо нещодавно звільненого Старомайорського, заявила, що на папері вона налічувала 30 осіб, але насправді в ній було 13 чоловіків, з яких лише п'ятеро були активними через високий ступінь поранень. За останні два тижні двоє членів підрозділу втратили кінцівки.

Сергій Риженко, головний лікар лікарні ім. Мечникова у Дніпрі, де лікується багато найтяжчих поранених, розповів, що до нього щодня надходять від 50 до 100 солдатів, причому міни є другою після артилерії причиною їхніх поранень.

розмінування міни союзники україни резніков

Знак гривні
Знак гривні