Пов’язана з Пашинським компанія забезпечила критичні постачання зброї на початку великої війни – NYT

Компанія, пов’язана з колишнім народним депутатом Сергієм Пашинським, стала найбільшим приватним постачальником зброї з початку повномасштабного вторгнення РФ, оперативно забезпечивши військо потрібним озброєнням у критичні перші місяці війни.

Про це йдеться в розслідуванні The New York Times.

"У перші тижні війни в Україні, коли російська армія наступала на Київ, український уряд потребував зброї, і то негайно. Тому Міністерство оборони України зробило відчайдушний і малоймовірний телефонний дзвінок.

На іншому кінці дроту був Сергій Пашинський, колишній народний депутат, який багато років контролював військові витрати. Більшу частину цього часу він провів під слідством за підозрою в корупції або заперечуючи звинувачення в махінаціях. Тепер він жив у фактичному політичному вигнанні у своєму заміському маєтку, відсунутий на другий план президентом Володимиром Зеленським та його обіцянкою викорінити корупцію.

Але пан Пашинський мав зв'язки зі збройовим бізнесом і, що, можливо, не менш важливо, знав, як діяти в умовах війни, не боячись бюрократії. В уряді це зробило його джерелом скандалів. У воєнний час це робило його неоціненним.

Пашинський відповів на заклик", — пише NYT.

Видання зазначає, що вісімнадцять місяців потому компанія, пов'язана з Пашинським, стала найбільшим приватним постачальником зброї в Україні. Вона купує і продає гранати, артилерійські снаряди та ракети через транс'європейську мережу посередників.

Торік компанія "Українська бронетехніка" відзвітувала про свій найкращий рік за всю історію, продажі якої склали понад 350 мільйонів доларів, порівняно з 2,8 мільйона доларів за рік до війни.

Через кілька тижнів після початку війни "Українська бронетехніка" отримала десятки мільйонів доларів державних контрактів на мінометні міни, ракети, реактивні снаряди та гранати. Лише в березні 2022 року, як свідчать документи, Україна погодилася заплатити компанії понад 100 мільйонів доларів.

Більшу частину минулого року "Українська бронетехніка" здійснювала постачання більш надійно, ніж державні компанії, свідчить аудит Міністерства оборони.

У статті йдеться, що на початку повномасштабної війни великі постачання НАТО ще не розпочалися, а Україна відчайдушно потребувала боєприпасів радянського калібру. Найважливіший постачальник, Болгарія, відмовився продавати їх напряму Україні, побоюючись розсердити Росію.

У таких умовах й за таких гострих потреб у лютому 2022 року українські урядовці вирішили залучити якомога більше торговців зброєю та скасували деякі правила отримання ліцензій на імпорт озброєння. 

Утім, як пише NYT, такий підхід не дав очікуваних результатів. Хоча на дзвінок відгукнулися тисячі брокерів, згадує заступник міністра оборони України Володимир Гаврилов, тільки 10-15% змогли знайти обіцяні боєприпаси, а фактично доставлено лише близько половини від того, що знайшли. "У нас були випадки, коли дві держкомпанії змагалися за одні й ті ж партії озброєння", — пояснює Гаврилов, що, за його словами, призводило до зростання цін.

"Українська бронетехніка" мала зв'язки в Болгарії, і за словами чиновників, це робило колишнього народного депутата Сергія Пашинського особливо цінним.

"Контактною особою пана Пашинського у Болгарії був брокер Калоян Станіславов, який зміг домогтися від болгарських заводів пріоритетності своїх замовлень.

Оскільки Болгарія не дозволяла продавати боєприпаси безпосередньо в Україну, "Українська бронетехніка" уклала угоду з польським посередником Анджеєм Ковальчиком. Він отримав документи, в яких кінцевим покупцем була вказана Польща, а не Україна.

Документи свідчать, що зброя потрапляла від болгарських виробників до пана Станіславова, потім до польського посередника, потім до "Української бронетехніки" і, нарешті, до українських військових", — описує схему американське видання.

Українська прокуратура зараз розслідує цю мережу та перевіряє, чи отримував Пашинський відкати від польського посередника, за словами чиновника, обізнаного з розслідуванням. Пашинський сказав, що знає цього чоловіка, але фінансових відносин у них немає.

NYT пише, що Пашинський знову перебуває під слідством: українська влада ретельно вивчає ціноутворення "Української бронетехніки" і його фінансові відносини з посадовими особами, які займаються закупівлями, і компаніями за кордоном, розповіли два чиновники, знайомі з цією справою.

Однак на думку заступника міністра Гаврилова, Пашинський забезпечив критично важливі постачання раніше, ніж союзники України. І він переконаний, що люди, які постачали озброєння у той важкий період, не мають піддаватися "ретроспективним допитам".

"Давайте не чіпати людей за те, що вони зробили в лютому, березні 2022 року, — сказав Гаврилов. — Навіть якщо це виглядає підозріло".

постачання зброї пашинський зброя для України розслідування

Знак гривні
Знак гривні