Том Купер: чому удар по Керченському мосту такий важливий

У свіжому звіті військовий аналітик Том Купер розбирає інцидент з черговим пошкодженням Керченського мосту.

Судячи зі звітів у основних медіа та у соцмережах, міст таки зазнав удару. Не ясно поки, яке озброєння використовувалося, а також які будуть наслідки.

Наскільки мені відомо, офіційний Київ ще не коментував цю подію. Російський [так званий] губернатор повідомив про збиття двох ракет, разом з тим російські дурпагандисти повідомили про застосування «20 [китайських] безпілотників Mugin-5 PRO» з аеродрому Шкільний, неподалік Одеси, а також двох ракет С-200. Росіяни заявили про збиття принаймні двох останніх, із використанням систем ППО С-400 31-шої дивізії ППО ПКС.

Вишестоящі органи у Москві повідомили про застосування однієї ракети С-200, але зазначили, що вона не завдала будь-якої шкоди. Згодом вони змінили «свідчення» і повідомили про «дві ракети С-200», з яких «одна влучила, але не спричинила руйнувань». Судячи з публікацій у соцмережах, у небі було видно 1 інверсійний слід, а також на під’їзді до мосту утворився затор. Проте, незрозуміло, чи він стояв довго.

367423194_10161255657738746_4296305662012736755_n

Інверсійні сліди – ймовірно, утворені російськими системами ППО – які чітко проглядаються у небі над окупованим Кримом.

Власне кажучи, C-200 — це старий ракетний комплекс типу земля-повітря (за класифікацією НАТО — SA-5 «Gammon»), розроблений в СРСР у 1960-х роках і, залежно від версії, спроможний діставати цілі на відстані до 300 км. Українці мають добре його памʼятати, адже у жовтні 2001 року під час спільних українсько-російських військових навчань такою ракетою над Чорним морем випадково збили пасажирський літак Ту-154 сибірських авіаліній, тоді загинули 66 пасажирів та 12 членів екіпажу. (Україна так і не визнала своєї відповідальності за цю подію, принаймні офіційно, але виплатила компенсацію родинам загиблих; натомість Росія заявила, що збиття цього літака такою ракетою «неможливе».)

Ще в 2013 році ЗСУ зняли комплекси С-200 з озброєння. Однак десь від 9 липня почали надходити повідомлення щодо українських ударів ракетами В-860 або В-880 системи С-200, запущених «у балістичному режимі». Як саме і наскільки точно працює це озброєння, наразі невідомо.

367450714_10161255657723746_4657052880023527951_n

Дві ракети В-880 (можливо) ракетного комплексу С-200 перед тим, як їх було офіційно знято з озброєння ЗСУ в 2013 році. Зрештою, українці могли підрихтувати їх і повернути на озброєння — принаймні як балістичні ракети.

Більшість диму — чи навіть увесь, — який вчора було видно в кількох місцях над керченським мостом, випустили димові установки росіян. Схоже, таким чином вони намагалися створити перешкоди для інфрачервоного наведення ракет «Storm Shadow» та/чи «SCALP-EG», запущених ЗСУ.

Вчора увечері повідомлялося про відновлення роботи автомобільної частини моста, однак повідомлень про відновлене сполучення залізничним мостом не було навіть сьогодні вранці (14 серпня — ред.).

А щодо того, чому удар по цьому мосту такий важливий… якщо врахувати, що протягом минулих 10 днів Україна розвалила чотири мости на півночі Криму (в Армянську, Чонгарі та в Генічеську), які повʼязували його з материком? Що ж, важливість для українців руйнування — насамперед — залізничної гілки керченського моста переоцінити просто неможливо. І от чому:

а) Ясна річ, ВСРФ щосили намагаються полагодити ті північні мости.

б) Вони навіть навели кілька понтонних переправ поруч з автомобільними мостами (звичайно, поїзди понтонними мостами проїхати не зможуть).

в) Коли ЗСУ розвалять лише один керченський міст — чи принаймні його залізничну гілку, — ці чотири мости на півночі росіянам уже нічим не допоможуть.

Не забувайте: збройні формування росіян понад усе залежать від постачання запасів та перевезення особового складу й техніки саме за допомогою залізниці.

Оригінал тут, повний переклад на патреон-каналі Аналітика: переклади і першоджерела.

логістика рф ракети кримський міст деокупація криму

Знак гривні
Знак гривні