Українські інженери створюють FPV-дрони з самонаведенням (ФОТО)

Фахівці компанії AirUnit розробляють FPV-дрони з системою самонаведення, які мають збільшити ефективність ударів по російських окупантах.

Про це в інтерв'ю Фокусу повідомив співвласник компанії Андрій Штепа.

"Нам потрібні дешеві рішення, які будуть уражати з ефективністю не менше 20%, якщо говоримо про запуск дрона-камікадзе, щоб суттєво змінити ситуацію на фронті. Ми хочемо зробити стабільний продукт, який буде безвідмовно працювати, не створюватиме проблем, буде простим для користувачів і матиме ефективність вище за 20%", – поділився Андрій Штепа.

За підрахунками розробника, нині ефективність українських FPV-дронів становить приблизно 10%, "хто б що не казав і не фантазував". Ефективність російського "Ланцета" становить приблизно 25%-30%. Цей показник час від часу знижується, оскільки тривають перегони між системами ураження і протидії – вони завжди ідуть поряд, хтось виривається вперед, а хтось наздоганяє.

45beb5dd-374feabd29cce15dd94f9ad1c0cb2864

Виготовлення FPV-дрона з системою автонаведення. Фото: AirUnit

"Зараз є глобальна проблема – жоден з виробників українських дронів не вирішив питання автоматичного наведення. Це якраз те, що ми хочемо запропонувати першими. Можливо, хтось нас трошки випередить, але вже є домовленість з виробниками процесорів і чіпів для комп'ютерного зору. Плануємо розв'язати проблему саме через комп'ютерний зір і побудову алгоритму роботи дрона під час втрати зв'язку", – повідомив Андрій Штепа.

При наявності такої системи оператору потрібно буде захопити ціль, натиснувши об'єкт на екрані, а безпілотник зможе самостійно долетіти до неї навіть під дією радіоелектронних перешкод. Найчастіше зв'язок з наземною станцією втрачається, якщо немає придушення, в момент пікірування, коли дрон знижується та іде на ураження – радіосигнали не доходять через рельєф.

Основна проблема цієї системи це здорожчання дронів удвічі-втричі, але Штепа запевняє, що така ціна не буде критичною.

«Компоненти, з якими ми почали працювати та отримали Evaluation Kits для проведення тестів і збирання прототипів, то виходить $180 за бортовий комп’ютер, який буде по суті польотним контролером, що дуже дешево. Я думаю, фінальна вартість борта, який ми запропонуємо, буде десь 25-30 тисяч гривень, що не набагато дорожче за уже наявні вироби в Україні», – заявив представник AirUnit.

"У середині вересня ми зможемо привезти наші прототипи певним категоріям військових, і після підтвердження ефективності – постановка на озброєння", – анонсував Штепа.

Зараз компанія займається виготовленням трьох типів дронів для різних завдань та типів цілей: дрон з 7-дюймовою рамою для ураження живої сили, з 9-дюймовою для ураження техніки та дрон типу “крило” для ураження цілей в тилу.

"Плануємо до кінця року зробити 10 000 FPV-дронів всіх трьох названих типів", – заявив керівник проєкту.

AirUnit також привозить в Україну та допомагає інтегрувати засоби радіоелектронної боротьби та розвідки від компанії AARonia (Німеччина).

українські розробки війна технології fpv-дрони

Знак гривні
Знак гривні