В Україні через війну різко зросла кількість лісових пожеж, – дослідження

Повномасштабна війна Росії проти України призвела до сплеску лісових пожеж по всій країні. Боротьба з ними ускладнюється війною, яка зв'язує всі ресурси, та нерозірваними мінами, що забруднюють територію.

Про це повідомляє європейська мережа з журналістики даних EDJNet.

Ще до повномасштабного вторгнення РФ Україна стикалася з проблемою лісових пожеж.

Читайте також: Швидкість лісової пожежі 100 метрів за хвилину. У нас немає служби, яка має гасити ліси

"18,5% території України вкриті лісами, і майже третина цих лісів складається з легкозаймистих сосен", – каже Йоганн Гольдаммер з Глобального центру моніторингу пожеж (GFMC).

У 2020–2022 роках в Україні згоріла більша площа землі, ніж у всіх країнах ЄС, головним чином через великі пожежі у 2020 році та російське вторгнення у 2022-му.

Снимок экрана 2023-08-09 143924

Найбільш випалена територія в Україні. Інфографіка: EDJNet

Основною причиною пожеж в Україні традиційно є спалювання сільськогосподарських відходів, яке є незаконною, але досить поширеною практикою в Україні. Вона залишається особливо популярною серед дрібних землевласників, яким бракує фінансових можливостей для впровадження альтернативних підходів.

Читайте також: Дикість. В Україні щороку близько 20 тисяч пожеж на орних землях

Понад 70 відсотків землі в країні зайнято під сільське господарство, отже, весняний та післяжнивний періоди наприкінці літа слугують основними точками займання. Неконтрольовані сільськогосподарські пожежі часто перекидаються на прилеглі ліси, що призводить до масштабних негативних наслідків.

Боротьба України з лісовими пожежами вже давно ускладнюється недостатньою підготовкою кадрів та застарілим обладнанням, пояснює Сергій Зібцев, керівник Регіонального центру моніторингу пожеж у Східній Європі. Ще однією великою проблемою залишається те, що "відомства не співпрацюють, тому пожежі виходять з-під контролю", скаржиться Зібцев.

Вплив війни

Зараз, в умовах повномасштабної війни, що триває, Україна бореться з інтенсифікацією пожеж, які примножують ризики, з якими стикаються її люди та територія. У 2022 році в Україні згоріла найбільша площа землі за всю її новітню історію, перевершивши навіть руйнівні пожежі 2020 року.

Читайте також: Наш проєкт про лісові і польові пожежі показує наслідки війни

Хоча у відносному вираженні Португалія торік згоріла навіть більше, Україна посіла друге місце і стала європейською країною, де згоріло найбільше гектарів у загальному вимірі.

Дивіться також: Море вогню: масштаб лісових пожеж у Португалії (ЗНІМОК СУПУТНИКА)

Більшість лісових пожеж сталася в зоні бойових дій. За словами Йоганна Гольдаммера, торішній сплеск пожеж можна пояснити насамперед артилерійськими та ракетними обстрілами.

Снимок экрана 2023-08-09 145108

Більшість лісових пожеж у зоні бойових дій. Інфографіка: EDJNet

Горіли не лише ліси. Пожежі на полях, які зазвичай відбуваються навесні та після збору врожаю, також можна було спостерігати у 2022 році – їхні масштаби так само збільшилися через війну.

Зниження протипожежної спроможності

Війна не лише підвищила пожежну небезпеку, а й ускладнила гасіння пожеж. Критично важливі ресурси та персонал були перенаправлені на військові потреби. "Пожежників мобілізували одними з перших через їхнє знання території, – каже Сергій Зібцев, – і багато кваліфікованих лісових пожежників загинули".

Крім того, оскільки пріоритетом уряду є збереження робочих місць і людських життів, гасіння пожеж на сільськогосподарських угіддях і в населених пунктах має пріоритет над збереженням лісів.

Читайте також: В Україні стало в рази менше пожеж на полях

Це робить Україну ще більш вразливою до масштабних лісових пожеж. За словами Гольдаммера, торік країні відносно пощастило в цьому плані: "Лише завдяки вдалим погодним умовам пожежі не розрослися ще більше", – каже професор. Однак незабаром очікуються масштабні пожежі.

Довгостроковий виклик: вибухонебезпечні предмети

Ще одним довгостроковим викликом є міни та інші боєприпаси, що не вибухнули. За словами Голдаммера, їхня присутність становить серйозну небезпеку для майбутніх зусиль з пожежогасіння.

Для усунення цієї небезпеки потрібні безпечні пожежні машини, такі як модифіковані танки або броньовані автомобілі, здатні витримати потенційні вибухи; деякі з них вже почали надходити в Україну. Для того, щоб мінімізувати ризики, необхідно також забезпечити безпечне очищення постраждалих територій, що є тривалим і складним завданням.

Важливо, що наслідки лісових пожеж не зупиняються на кордонах України. Окрім забруднення повітря та обвуглених ландшафтів, лісові пожежі спричиняють викиди, які посилюють глобальне потепління. Тому підтримка України в боротьбі з пожежами є актуальною для всіх країн.

лісові пожежі збитки від війни війна екологія природа України

Знак гривні
Знак гривні