Найгарніший неоготичний костел Хмельниччини під загрозою: його зіпсували "ремонтом" (ФОТО)

Через непрофесійний ремонт, ініційований місцевою релігійною громадою, Україна може втратити унікальну пам’ятку архітектури національного значення – неоготичний костел Святого Йосипа Обручника, що у с. Підлісний Мукарів.

000_00_pl_00

Костел Св. Йосипа Обручника. Фото: Україна Інкогніта

Про це повідомляє Україна інкогніта.

Як зазначає видання, костел є найкрасивішим неоготичним храмом у Хмельницькій області й одним і з найгарніших в Україні.

За словами директорки Малієвецького історико-культурного музею Анастасії Донець, місцева релігійна громада (РКЦ) самочинно, без будь-якого проєкту, без участі архітекторів-реставраторів вирішила зробити гідроізоляцію фундаментів. Тим самим ці фундаменти фактично знищивши.

000_00_pl_05

Незаконні роботи. Фото Анастасії Донець

Порушено все – стару систему дренажу, водовідведення, обмазали неприпустимими сумішами мурування та викинули стару ідеальну відмостку.

000_00_pl_04

Незаконні роботи. Фото Анастасії Донець

У статті йдеться, що мета цих робіт, крім витратити гроші, виділені невідомим поки що «меценатом», – незрозуміла. Костел і до того був в ідеальному стані. До того ж свого часу мурування підвалин робилося на вапняковому розчині, що після затвердіння набуває міцності каменю. Але коли таке мурування герметично закупорити цементом, то вапнякова стяжка починає перетворюватися на порох, що загрожує руйнацією фундаментів і усій споруді. Тим більше при знищеній системі водовідведення.

000_00_pl_02

Незаконні роботи. Фото Анастасії Донець

Як повідомила Анастасія Донець, масштабні земляні роботи біля пам’ятки національного значення провели без щонайменшого археологічного нагляду, як того вимагає чинне законодавство. У відвалах ґрунту пані Анастасія виявила чимало людських решток.

000_00_pl_06

Людські рештки. Стоп-кадр із відео Анастасії Донець

"Потрібно враховувати, що у 1872 р. храм постав на місці старіших попередників – XVII (зруйнований турками) та XVIII століть. Тож це можуть бути не лише поховання кінця ХІХ та початку ХХ століть, але набагато давніші. Не виключено, що тут можуть бути якісь таємні поховання жертв московських репресій. В одному з черепів, зокрема, добре видно характерний слід від кулі, притаманний саме для страчених комуністами", – йдеться у публікації.

Як повідомила пані Донець, департамент культури Хмельницької ОДА вже видав припис про заборону будівельних робіт, вони припинені, але залишається відкритим питання хто і як тепер компенсує збитки та виправить вже зроблене.

Читайте також: "Немає кургану, немає проблем". На Дніпропетровщині зрівняли з землею тисячолітню могилу, що опинилася посеред парковки

пам'ятка архітектура хмельниччина спадщина

Знак гривні
Знак гривні