Грузинські бійці серпневої війни 2008 року продовжили воювати проти Росії в Україні

Серед 48 грузинських бійців, які загинули в Україні за останні півтора року, 15 воювали у російсько-грузинській війні 2008 року.

07520000-0aff-0242-96e0-08da3b52a4fb_w1023_r0_s

Один із грузинських бійців в Україні. Фото: Радіо Свобода

Історії загиблих грузинських бійців, які після серпневої війни 2008-го продовжили воювати проти Росії вже в Україні, описує Радіо Свобода.

53-річний Давіт Ратіані – перший серед 48 грузинських бійців, які загинули в Україні. Він загинув 18 березня 2022 року на передовій під Ірпенем, що на Київщині, потрапивши під мінометний обстріл.

У нього залишилися дружина Ія Шашвіашвілі та четверо дітей.

Його дружина згадує, що єдиним почуттям, яким Дато поділився з нею після повернення з серпневої війни, були слова: «Коли я покидав базу в Сенакі, наді мною пролетів російський літак. Я ніколи не забуду відчуття безсилля, яке охопило мене в той момент. Я дивився вгору, і так міцно стиснув кулак, що власні нігті різали долоні, я тряс кулаками в напрямку літака, як мала дитина, і кричав на весь голос».

«Тому він і пішов в Україну, – пояснює Ія. – Там була незавершена битва, і він хотів її закінчити. Це відчуття, цей біль поразки був глибоко в його свідомості. Він сподівався, що настав час для перемоги і відплати, і втік при першій же можливості».

Ельміра Іналішвілі – дружина іншого грузинського добровольця Авто Руруа, що загинув під Бахмутом – розповідає, що він не вибачив Росії абхазьку війну, а потім серпневу війну, вбитих племінника та друзів.

«Ось чому він поїхав до України. Але на шляху на ту війну його старший син, Олександр, запитав, чому він їде, адже він є грузином, а війна в Україні. Авто відповів, що Росія забрала нашого брата, забрала частину території Грузії, ось де (в Україні) продовжується наша історія», – згадує Ельміра той день, коли її чоловік від’їжджав до України.

«Дуже прикро, коли кажуть, що ці бійці їдуть в Україну за гроші. Ці люди хочуть закінчити боротьбу, і саме тому вони пішли на війну», – додає жінка.

41-річний Авто Руруа разом з чотирма грузинськими бійцями загинув 3 грудня 2022 року під Бахмутом на Донеччині під час атаки «кадирівців». Його тіло досі не можуть забрати з лінії фронту.

Його брат нині воює в Україні. Він не збирається повертатися, поки не забере тіло свого брата Авто на батьківщину в Грузію.

Кеті Хеладзе, дружина Джії Беріашвілі, який у 2008 році здобув два ордени за хоробрість і честь, проявлені на російсько-грузинській війні, розповідає, що Джіа поїхав до України 5 березня 2022 року, і його сім’я нічого про це не знала. Дружина і діти були переконані, що він поїхав до Англії вирішувати поточні бізнес-справи.

«За кілька місяців до початку війни в Україні він писав різним українським групам: «Ми скоро приєднаємося до вас на знак солідарності», але ми тоді не звертали на це уваги. З 2014 року він переймався Україною і вболівав за українців, і як тільки у нього з’явилася можливість поїхати, він поїхав», – розповідає вона.

Джіа Беріашвілі загинув 18 березня на північному заході від Києва, під Ірпенем. Він воював у складі загону іноземних добровольців.

іноземці в зсу протидія рф україна-грузія російсько-грузинська війна

Знак гривні
Знак гривні