Як енергетики з військовими готуються до зими і нових обстрілів

Українські енергетики спільно з військовими працюють над захистом української енергосистеми від нових ворожих обстрілів.

Про це у коментарі LIGA.net розповіла речниця НЕК "Укренерго" Марія Цатурян.

Україна вибудувала багаторівневу систему пасивного захисту енергооб'єктів, переконує Цатурян. Вона включає протиракетні, протидронові елементи й навіть мішки з піском для захисту від уламків.

Захист не буде стовідсотковим, попереджають у НЕК. "Передбачити, куди й чим битиме ворог, ніхто не може. Ніхто у світі не має уніфікованого технічного рішення, як захистити енергооб'єкти від масованих атак дронів та ракет. Усе це ми розробляємо, враховуючи наш досвід та можливості", – зазначила Цатурян.

photo_2022-10-22_16-46-07

Фото: Рівненська ОВА

Торік інтенсивний обстріл Росією енергетичних об'єктів розпочався з удару по Харківській ТЕЦ 9 вересня, розповів речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"З 9 вересня по 9 березня вони запустили по Україні близько 750 високоточних крилатих ракет – "Калібри", Х-101, Х-555. І приблизно таку ж кількість дронів, – розказав він. – Це я порахував тільки ті, які ми збили. Були ще не збиті – 20-25% від цієї цифри. Плюс С-300, балістика, які ми тоді не мали змоги збивати, вони не попадали в статистику".

Наслідки торішніх ракетних ударів Україна відчуває досі, додала Цатурян.

Російськими ракетами та дронами пошкоджено всі великі теплові та гідроелектростанції, які потрібні для компенсації "піків" вранці та ввечері. Значних уражень зазнало 43% високовольтної мережі Укренерго.

З понад 700 пошкоджених об'єктів теплопостачання наразі відновлено понад 65%, каже міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Узимку вся генерація має бути відновлена і працювати в системі.

"Електростанції активно ремонтуються. Функціонал високовольтної мережі відновлено на 80%. Об'єкти Укренерго будуть готові до покриття пікових навантажень взимку", – каже Цатурян.

Один із запланованих способів захисту енергооб’єктів від ворожих атак — максимальна децентралізація генерації, вважає прем'єр-міністр Денис Шмигаль: "Її мобільність — запорука безпеки".

Тому енергетики спільно із місцевими владами та обленерго зараз намагаються заживити альтернативними джерелами живлення критичну інфраструктуру на різних рівнях споживачів.

Допоможе пройти цю зиму і синхронізація української енергосистеми із європейською мережею, вважає речниця НЕК.

"Це дає нам можливість як брати аварійну допомогу, так і імпортувати електроенергію в ті години, коли це необхідно", – каже Цатурян.

обстріли енергосистем укренерго підготовка пс зсу

Знак гривні
Знак гривні