Переговори в Саудівській Аравії щодо формули миру: про що домовилися

У Саудівській Аравії відбулися дводенні переговори – представники понад 40 країн за одним столом обговорювали формулу миру для України, без участі країни-агресорки Росії.

У Джидді держави-учасниці не дійшли згоди щодо усіх пунктів "формули миру" президента Володимира Зеленського, однак діалог щодо суперечливих питань продовжується, повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

"Якби усі країни вже зараз сказали: "Так, ми з усім згідні", то ми б до кінця місяця вже приймали "саміт миру". Є пункти, за якими взагалі нема заперечень, і є ті, за якими діалог триває", – цитує Єрмака ЄП.

Зокрема, голова ОП наголосив, що беззаперечним є пункт про територіальну цілісність України. За його словами, "жодних компромісів щодо територіальної цілісності, незалежності і суверенітету не може бути, і багато країн це підкреслювали".

b0f292338e7f04e0dc8ef3ed5e4d1c45_1691341283_extra_large

Переговори у Джидді. Фото: ОП

З пунктів, які досі лишаються проблемними, Єрмак назвав як приклад пункт про справедливість, що передбачає покарання російського політичного керівництва, винних у здійснення агресії, воєнних злочинів тощо, та відшкодування Україні. 

"Ще треба працювати із країнами Глобального Півдня за важкими пунктами, як-то відповідальність. Але не тому, що вони проти, а тому що вони потребують більше пояснень, як це буде відбуватися", – зазначив керівник Офісу президента.

За його словами, протягом місяця має відбутися зустріч радників, де будуть обговорювати питання, за якими немає остаточної згоди.

"На сьогодні не розглядається жодних інших ініціатив, крім мирного плану Зеленського", – додав Єрмак.

Він також повідомив, що після зустрічі у Саудівській Аравії Україна планує провести два саміти щодо "формули миру", представленої Зеленським, один із самітів – із залученням Росії.

"Ми не обговорювали у Джидді будь-які терміни можливих переговорів з Росією. Але на момент закінчення війни необхідно буде її залучати", – зазначив глава ОП.

Єрмак підкреслив, що без виконання пункту про виведення військ Росією з України цей план – неможливий. 

Що стало проривом

Як пише BBC Україна, західні дипломати та преса оцінили участь у перемовинах офіційного Пекіна – до Джидди приїхав спеціальний представник китайського уряду з питань Євразії Лі Хуей. На попередній зустрічі такого формату в Копенгагені посланця Китаю не було.

"У нас багато розбіжностей і у нас різні позиції з багатьох питань, але важливо, що ми маємо спільні принципи", — заявив перед переговорами Лі Хуей.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав його участь "суперпроривом" та "історичною перемогою".

А американське видання WSJ із посиланням на західних дипломатів писало, що Саудівську Аравію обрали як місце проведення саміту саме тому, що західні країни сподівалися на присутність представника Китаю. Адже Пекін підтримує тісні відносини як із Росією, так і з Саудівською Аравією.

Джерело в ЄС повідомило британській газеті Guardian, що Китай "брав активну участь у саміті й позитивно поставився до ідеї третьої зустрічі на такому рівні".

саудівська аравія єрмак мирний план Китай

Знак гривні
Знак гривні