Партія "Альтернатива для Німеччини" за вказівкою Кремля і на російські гроші прагне зірвати постачання зброї в Україну, – розслідування

Німецька ультраправа партія "Альтернатива для Німеччини" (АдН) подавала судовий позов проти постачання зброї в Україну за вказівкою Кремля і на російські гроші.

Про це йдеться у розслідуванні The Insider і Spiegel, які вивчили зламане листування російського пропагандиста Володимира Сергієнка.

Сергієнко виступав посередником між Кремлем і ультраправими депутатами, які отримували з Москви тексти своїх виступів, лобіювали кремлівські ініціативи й навіть подавали на власний уряд до суду. Гроші Сергієнко вивозив до Німеччини частково готівкою, а частково через підконтрольну некомерційну організацію.

Як йдеться у розслідуванні, Володимир Сергієнко, який називає себе політологом, постійний гість на пропагандистських ток-шоу РФ. Оскільки багато часу він проводить у Берліні, на російських держканалах його запрошують коментувати теми, пов'язані з Німеччиною, і навіть представляють «німецьким політологом».

АдН – поки що маргінальна ультраправа партія, що посідає 83 із 736 місць у парламенті (п'ята за величиною), але навесні вона почала набирати обертів і вийшла вже на друге місце в опитуваннях громадської думки, випереджаючи навіть СПД (партію, до якої належить і канцлер Олаф Шольц).

Офіційно АдН не визнає свого зв'язку з Кремлем, але, як показує зламане листування, депутати цієї фракції не просто координували з Москвою свої дії, а й отримували прямі інструкції – навіть заготовлені темники, яких слухняно дотримувалися.

Одним із таких завдань була спроба зупинити військову допомогу Україні. Кремль сподівався, що АдН зможе опротестувати ці постачання через судовий позов. Пояснити депутатам АдН цю ідею і забезпечити її юридичний супровід, а також її фінансування, було доручено Сергієнку, і йому це вдалося.

Робота з "обробки" німецьких депутатів пройшла успішно: 5 липня парламентська фракція АдН подала позов до органів до Федерального конституційного суду, розгляд триває в Карлсруе у справі № 2 BvE 5/23. Формальний привід для позову – постачання озброєнь не були узгоджені з Бундестагом, хоча жодні німецькі закони не вимагають цього.

Сергієнко отримував пряме фінансування з Москви, що також підтверджує листування, де куратор Олексій запитує: "На НКО німецьке можемо перевести? Потрібні реквізити?" Сергієнко відповідає ствердно.

Як вдалося з'ясувати авторам розслідування, гроші Сергієнко отримує не тільки через НКО, а й регулярно возить готівку до Німеччини.

"Нові дані, ймовірно, послужать додатковим аргументом для німецьких спецслужб, які вже розглядають Сергієнка як фігуранта справи про шпигунство.

Грошові перекази від осіб, афілійованих російською державою, і АдН (наявність яких давно підозрювали, але не могли довести) підводять під кримінальну справу відразу кількох депутатів Бундестагу", – йдеться у розслідуванні.

Але, як зазначають автори розслідування, ще більше проблем може виникнути у самого Сергієнка. І не тільки через фінансування депутатів.

file-96c3696e86be641009636b8a8e3e15e5

Фото: Інсайдер

Сергієнко народився у Львові і був громадянином України, але торік він отримав німецьке громадянство, при цьому заявляючи, що в Україні зазнає переслідувань. Німецька влада не погодилася з тим, що він зазнає переслідувань, але громадянство йому дали, оскільки на той час він уже багато років проживав у Німеччині.

У зламаному листуванні, однак, виявляються знімки двох сторінок його внутрішнього російського паспорта і російського закордонного паспорта, виданих на початку 2022 року.

"Той факт, що він приховав від німецької влади своє російське громадянство і не відмовився від нього, за німецькими законами є злочином, тож пропагандисту, навіть якщо його не визнають винним у шпигунстві, у Німеччині загрожують серйозні проблеми", – підсумовують автори розслідування.

російські пропагандисти корисні ідіоти україна-німеччина АДН зброя для України

Знак гривні
Знак гривні