Ціль – зерно. Карта прильотів по портовій інфраструктурі півдня України

З середини липня після виходу із зернової угоди Росія почала обстріл української портової інфраструктури. ТЕКСТИ зібрали офіційні дані про влучання в портову інфраструктуру Одеської області та нанесли їх на карту.

Були й супутні влучання, зокрема, прилетіло прямо в Спасо-Преображенський собор в Одесі (належить УПЦ МП, і у відповідному середовищі поширювалися повідомлення, буцімто собор обстріляла Україна). Також в Одесі від вибухової хвилі постраждали Генконсульство КНР та Будинок вчених.

19 липня війська РФ поцілили ракетами в порти Одеси та Чорноморська: пошкодили зерновий і олійний термінали, склади з тютюном та феєрверками, а також знищили 60 тонн зерна.

Росіяни продовжили свій терор і 20 липня. Тоді під удар потрапило середмістя Одеси. А в області прилетіло по складських приміщеннях, та куди саме, влада не повідомляє.

За словами голови Одеської ОВА Олега Кіпера, 21 липня росіяни пошкодили «важливий» об'єкт інфраструктури в Білгород-Дністровському районі. Сюди прилетіло 7 ракет, які пошкодили цей неназваний об'єкт.

Того ж дня окупанти атакували “Калібрами” склади з зерном та сільгосптехніку в Одеській області. Як повідомив Кіпер, цього разу ворог знищив 100 тонн гороху та 20 тонн ячменю.

ворог знищив 100 тонн гороху

23 липня Росія здійснила комбіновану атаку: вдарила по Одесі різними типами ракет – "Калібрами", "Оніксами", “Х-22”, “Іскандер-К”, а також балістичними “Іскандер-М”. На цей раз, окрім портової інфраструктури, окупанти пошкодили будинки, храм, памʼятки архітектури та десятки авто в середмісті.

Вранці 24 липня країна-агресорка запустила “Шахеди” по порту міста Рені, який розташований за пару сотень метрів від дунайського кордону з Румунією. Безпілотники поцілили в три ангари з зерном та пошкодили обладнання компанії Maersk. Постраждало й румунське судно, а семеро працівників порту дістали поранення.

Вночі 27 липня російська ракета “Калібр” вкотре влучила в Одеський порт. Загинув портовий співробітник, були пошкоджені вантажний термінал і виробниче обладнання.

2 серпня окупанти атакували вже інше місто на Дунаї, Ізмаїл. “Шахеди” влучили в “Морвокзал”, будівлю Дунайського пароплавства, а також ангари з зерном і елеватор.

Дунайські порти залишаються єдиною можливістю транспортувати українську продукцію морем, адже кораблі можуть заходити в гирло Думаю, проходячи Чорне море в територіальних вводах країн-членів НАТО.

Усі точки влучань, координати яких ми визначили згідно з офіційною інформацією, дивіться на мапі. Були також і інші влучання – але точно геолокувати їх неможливо, оскільки офіційних підтверджень від влади не було.

порт інфографіка ізмаїл обстріл карта одеса зернова угода рені ракети

Знак гривні
Знак гривні