Цілий регіон Африки може підпасти під вплив Росії. Президент Нігеру попереджає світ про руйнівні наслідки перевороту

Президент Нігеру Мохамед Базум, якого минулого тижня скинули з посади військові, у своїй статті у Washington Post закликав міжнародну спільноту допомогти повернути його уряд до влади, попереджаючи про «руйнівні» наслідки для світу, якщо державний переворот проти нього вдасться.

"Я пишу це як заручник. Нігер зазнає нападу військової хунти, яка намагається повалити нашу демократію, і я лише один із сотень громадян, які були свавільно і незаконно ув'язнені. Цей переворот, розпочатий проти мого уряду фракцією військових 26 липня, не має жодного виправдання. Якщо він увінчається успіхом, то матиме руйнівні наслідки для нашої країни, нашого регіону і всього світу.

Наш уряд прийшов до влади в результаті демократичних виборів у 2021 році. Будь-яка спроба повалення законного уряду має бути відкинута, і ми вдячні за рішуче та однозначне засудження цієї цинічної спроби підірвати значний прогрес, якого Нігер досяг за часів демократії. Сполучені Штати, Африканський і Європейський союзи та Економічне співтовариство країн Західної Африки (ЕКОВАС) чітко і ясно заявили: цей переворот має припинитися, а хунта має звільнити всіх, кого вона незаконно заарештувала", – пише Базум.

Усунутий президент Нігеру наголошує, що змовники неправдиво стверджують, що економічне та соціальне управління його адміністрації у партнерство зі Сполученими Штатами та Європою завдало шкоди країні.

За його словами, насправді ситуація з безпекою в Нігері різко покращилася – чому сприяло саме партнерство, проти якого виступає хунта.

Далі у своїй колонці Базум перераховує переконливі факти зміцнення безпекової ситуації у Нігері й наводить показники соціального й економічного зростання.

"Завдяки підтримці наших союзників Нігер зараз найбезпечніший за останні 15 років.

Ситуація з безпекою в Нігері значно краща, ніж у наших сусідів Малі та Буркіна-Фасо, уряди яких, встановлені внаслідок військового перевороту, підтримують незаконні заколоти. Замість того, щоб розв'язувати проблеми безпеки шляхом зміцнення власного потенціалу, вони наймають злочинних російських найманців, таких як ПВК "Вагнера", – пише Базум.

Він наголошує, що у неспокійному африканському регіоні Сахель Нігер є останнім бастіоном поваги до прав людини серед авторитарних рухів, які охопили деяких сусідів його країни.

"Хоча ця спроба державного перевороту є трагедією для нігерійців, її успіх матиме руйнівні наслідки далеко за межами наших кордонів.

За відкритого запрошення змовників та їхніх регіональних союзників увесь центральний регіон Сахеля може підпасти під вплив Росії через групу Вагнера, чий жорстокий тероризм повною мірою проявився в Україні", – пише Базум.

Він закликає уряд США та всю міжнародну спільноту допомогти відновити конституційний порядок у Нігері.

33Q34VT-highres-1690720451

Мітинг на підтримку перевороту в Нігері. Фото: AFP

Контекст

Як пише Aljazeera, Нігер, який здобув незалежність від Франції в 1960 році, вважається одним із надійних партнерів Заходу в боротьбі з екстремістськими групами в африканському регіоні Сахель.

Західноафриканська країна, яка межує з сімома країнами, включно з Лівією, Чадом і Нігерією, є найбільшим одержувачем військової допомоги США в регіоні, отримавши приблизно 500 мільйонів доларів з 2012 року.

У Нігері також розміщено понад 2000 західних військ, переважно зі США та Франції.

Обрання Базума у ​​2021 році стало першою мирною передачею влади в Нігері з часів незалежності.

У зверненні на державному телебаченні 26 липня генерал Абдурахаман Чіані оголосив себе головою перехідного уряду після повалення законно обраної влади на чолі з Мохамедом Базумом, щоб запобігти «поступовій і неминучій загибелі» країни.

Прикметно, що сотні людей, які підтримали усунення демократично обраного президента Нігеру, на мітингу в столиці Ніамей розмахували гігантськими російськими прапорами.

Один із демонстрантів тримав плакат із написом: «Хай живе Нігер, Росія, Малі та Буркіна-Фасо. Геть Францію, ЕКОВАС, ЄС!»

вагнер Нігер вплив РФ глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні