За яких умов український контрнаступ може досягнути успіху, – американські аналітики

Американські аналітики з Інституту вивчення війни (ISW) та Інституту підприємництва спрогнозували, за яких умов український контрнаступ може стати успішним.

Про це йдеться у матеріалі TIME, повідомляє УП.

У публікації зазначається, що ситуація в Україні залишається сприятливою для Києва, попри обмежений прогрес, досягнутий у контрнаступі.

Американські аналітики вказують варіанти розвитку контрнаступу Сил оборони, за яких він буде успішним.

По-перше, нинішній механізований прорив може бути успішним, і українські війська можуть використати його досить глибоко, щоб розбити частину або всі російські оборонні лінії.

365547688_633578718955210_7663438814040947595_n

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

По-друге, російські війська, які вже страждають від системних проблем, можуть зламатися під тиском і почати контрольований або неконтрольований відхід.

По-третє, постійний тиск і кампанія перекриття, підтримана масштабними зусиллями на кшталт тієї, що триває зараз, може створити пробої в російських оборонних лініях, якими українські війська зможуть скористатися спочатку на локальному рівні, а потім і для глибшого проникнення.

Перший і другий варіанти експерти вважають можливими, але порівняно малоймовірними.

Третій – найімовірніший шлях до українського успіху.

Він буде більш поступовим, ніж два інших, і повільнішим, ніж того бажають і очікують західні прихильники України.

І він залежить від допомоги Заходу, який має забезпечити Україну постійним поповненням обладнання, ймовірно, протягом багатьох місяців, щоб Україна могла підтримувати свій тиск доти, доки російські війська не створять такі пробої на фронті, які українці зможуть використати.

Повільний темп контрнаступу спрямований на постійне витіснення росіян з їхніх підготовлених оборонних позицій таким чином, щоб українці могли скористатися цим для досягнення оперативно значущих успіхів.

Це все ще маневрена війна, а не війна на виснаження, просто в повільнішому темпі. Тому вона вимагає терпіння, але може бути успішною, – зазначають фахівці.

З таким підходом українці досягли успіху як у Херсоні, так і на Харківському напрямку.

Читайте також: Українська армія повернулася до тактики, яку знає найкраще – NYT

У публікації зазначається, що Україна зберігає ініціативу і користується багатьма перевагами. Утім, її контрнаступ може зазнати невдачі, оскільки росіяни можуть виявитися більш стійкими, ніж здається.

Ще однією причиною невдачі аналітики вказують те, що Захід може не встигнути вчасно надати Україні необхідне обладнання та підтримку.

Підстави для впевненості у можливості значних українських успіхів тісно пов'язані з низкою проблем, притаманних російській позиції в Україні та російській армії.

Зокрема, це те що російські війська розтягнуті, і через це страждають їхні лінії постачання.

"Визначальною характеристикою цієї фази війни є те, що росіяни повинні захищати наземну лінію зв’язку, яка складається з автомобільної та залізничної доріг, що пролягає від Ростова-на-Дону на північно-східному узбережжі Азовського моря до Криму. Десятки тисяч російських військ на півдні України потребують величезної кількості продовольства, палива, боєприпасів, особового складу та інших вантажів, які мають перевозитися цією автомобільною та залізничною лінією", – ідеться в публікації.

Такий стан справ дуже вигідний для України, вважають експерти. На їхню думку, українцям достатньо перемогти й утримувати лише один сектор, щоб зробити практично всю територію, яку утримує Росія на захід від їхнього просування, непридатною для оборони.

стратегія контрнаступ зсу прогноз аналітика

Знак гривні
Знак гривні