Вчені виявили рештки китоподібного ссавця, що може бути найважчою твариною в історії

2 серпня в статті, опублікованій в журналі Nature, Джованні Біануччі, палеонтолог з Університету Пізи, та його колеги описали Perucetus colossus, вимерлого морського ссавця, який плавав мілководдям океану близько 40 мільйонів років тому.

Він міг важити до 340 тонн, що робить його наймасивнішою твариною, яка коли-небудь існувала, пише The Economist.

340 тонн – це верхня оцінка. Доктор Біануччі та його команда, працюючи в пустелі Іка на півдні Перу, змогли відновити лише неповний скелет, що складався з 13 хребців і чотирьох ребер.

З'ясувати, скільки саме плоті колись було на цих кістках, нелегко. Використовуючи співвідношення маси скелета до маси тіла теперішніх морських ссавців, дослідники прийшли до нижньої оцінки у 85 тонн і центральної цифри у 180 тонн.

3425

Реконструкція Perucetus colossus у його прибережному середовищі існування. Фото: Альберто Дженнарі

Чому саме тварина була такою великою – незрозуміло. Безумовно, розмір має свої переваги. Одна з них – контроль температури. Більшим істотам легше залишатися в теплі у порівняно холодному океані.

Але є і зворотний бік медалі. Найочевидніший з них полягає в тому, що велике тіло має більший апетит, який важче задовольнити. Біологи вважають, що кити досягли своїх сучасних пропорцій лише близько 5 мільйонів років тому, коли кліматичні зміни створили багаті кормові умови, необхідні для підтримки їхніх величезних тіл. Оскільки P. colossus жив за мільйони років до цих змін, щось інше має пояснити його вагу.

З'ясувати, як жила вимерла тварина, ще важче, ніж визначити, наскільки великою вона була. Але є підказки. Однією з особливостей кісток P. colossus є їхня щільність. Всі кістки, які знайшли дослідники, були надзвичайно товстими й важкими.

У наш час морські ссавці, що глибоко пірнають, такі як кашалот, який може занурюватися на глибину понад 1000 метрів, мають порівняно легкі скелети. А от ті, що живуть на мілководді, наприклад, ламантини, мають щільні кістки. З цієї причини дослідники вважають, що P. colossus також був істотою з порівняно родючих прибережних мілководь.

Не маючи щелепи або зубів для вивчення, незрозуміло, чим саме він харчувався. Одна з теорій полягає в тому, що це була травоїдна тварина, яка пережовувала величезну кількість морської трави та водоростей. Можливо, він, як і сучасні кити, виловлював з води дрібних істот. Дослідники припускають, що це міг бути навіть падлоїд, який харчувався трупами інших тварин.

відкриття палеонтологія кити наука природа

Знак гривні
Знак гривні