Польсько-українська суперечка не про "вдячність". Вона про вибори та зерно (ПОГЛЯД)

Журналіст, редактор "Європейської правди" Сергій Сидоренко на своїй фейсбук-сторінці пише, що за емоційними заявами про "недостатню вдячність" України, які почали лунати з боку Польщі, стоять цілком прагматичні інтереси наших сусідів. Далі пряма мова Сидоренка.

Друзі, припиніть накручувати себе хибною думкою, що, мовляв, "Варшаві бракує вдячності Києва" чи "Україна не хоче дякувати полякам".

Це безпідставно, це не має зв'язку з реальністю.

Ця суперечка – взагалі не про "вдячність", яка так тригернула український ФБ. Вона про вибори та зерно.

91_main-v1681428662

Фото ілюстративне, з відкритих джерел

У реальності влада Польщі хоче заробити передвиборчі бали (вибори в жовтні) на забороні ввезення української агропродукції. До слова, всупереч правилам ЄС і навіть не намагаючись знайти якесь двостороннє рішення з Україною; про заборонні рішення Київ дізнається зі ЗМІ навіть коли прямо перед тим була зустріч лідерів. І там був мовчок.

А наратив про нібито невдячність – це чергова з купи попередніх тез, якими поляки виправдовують своє рішення.

Але схоже, всю попередню суперечку український ФБ пропустив і тепер помилково думає, що тут корінь проблеми. Ні, це не так.

Звісно ж, вдячними бути треба. Звісно ж, нинішній конфлікт це погано, дуже. Звісно ж, треба не дати йому зрости. Але, будь ласка, не перекладайте проблему з хворої голови на здорову.

Цей конфлікт генерують рішення, наміри та комунікація Варшави. І його НЕПРИПУСТИМО вирішувати відмовою від національних інтересів, а саме згодою на односторонню торговельну блокаду з боку Польщі, яка провокує ефект доміно і матиме масштабні наслідки для українського агроекспорту. Ми вже проходили цю торговельну війну навесні, і це було дуже боляче.

Зараз Варшава хоче витиснути з Києва саме таку згоду. Дякую, але ні. Навіть якщо через сльозливий наратив про "вдячність" це підтримує партхозактив українського ФБ.

україна-польща експорт зерна дипломатія вибори

Знак гривні
Знак гривні