24 канал, Прямий, Politeka і “Фабрика новин” найбільше просувають “хороших росіян” в українському YouTube

Російські ліберальні опозиціонери, яких найчастіше називають “хорошими росіянами”, є другою за популярністю категорією “експертних гостей” в українському інформаційному YouTube після військових експертів.

Як виявили ТЕКСТИ у свіжому дослідженні, за 15 місяців з початку повномасштабного вторгнення на 40 популярних інформканалах вийшло щонайменше 3300 годин ефірів з “хорошими росіянами”. Їх переглянули 1,5 мільярда разів без урахування переглядів на особистих “моноканалах”. Ми не аналізували контент експертних коментарів, а сконцентрувалися на кількісній складовій.

Лідером за кількістю переглядів з ними є ютуб “24 каналу” – понад 380 млн переглядів (9%). За тривалістю відеофрагментів – “Фабрика новин” (агрегує різні експертні відео + додає свій контент, раніше канал був офіційною платформою ТРК Україна) – 842 години (25%).

rus_experts@3x

Найбільш популярним росіянином в українському ефірі є адвокат Марк Фейгін (1763 відео), проте сталось це переважно за рахунок стрімів з Олексієм Арестовичем.

На другому місці – опозиційний журналіст і політичний коментатор, науковець, радикальний опозиціонер політиці Путіна й автор багатьох несправджених прогнозів та фантастичних інтерпретацій Андрій Піонтковський, що проживає в США (1328).

Також цінною для українських ЗМІ та блогерів є точка зору колишнього депутата Держдуми, полковника ФСБ у відставці Геннадія Гудкова (767), який нині проживає в Болгарії, а також його сина, теж колишнього депутата Держдуми Дмитра Гудкова (306). Гудкова-старшого свого часу позбавили мандату за підприємницьку діяльність: він з початку 2000-х розвиває туристичний бізнес у Бургасі.

Регулярними гостями в українському YouTube є російський журналіст, соціолог, блогер Ігор Яковенко (815), “наближений колись до Кремля” політтехнолог Аббас Галлямов (435), політичний блогер Майкл Накі (274). В ефірах останнього також робить свої “розбори” засновник розслідувальної групи Conflict Intelligence Team Руслан Левієв (група стала відома після того, як детально відстежувала стягування російських військ до кордону України в 2021 році), утім ведучі каналів часто запрошують як коментатора і самого Майкла.

Main_channels@3x

До росіян також заведено відносити “легендарного” ексспівробітника КДБ, “одногрупника Путіна” Юрія Швеця, що проживає в США (113). Його – попри регулярні викриття і політичні скандали – все ще дуже багато в українському YouTube. Особливо активно Швеця свого часу просував в інфополе України Дмитро Гордон, який – як і Швець – брав участь у передвиборчій кампанії ексголови СБУ Ігоря Смєшка на посаду президента України в 2019 році. Втім, нині його коментарями не гребують і національні канали.

Так само Гордон доклався і до просування епатажного журналіста і колишньої довіреної особи Путіна на виборах Олександра Нєвзорова (101, без урахування ефірів на його каналі), який торік отримав український паспорт за неочевидні заслуги.

Своїми “інсайдами” з українськими медіа регулярно ділиться й інший ексрозвідник КДБ і консультант російських багатіїв у Швейцарії – Сергій Жирнов, що живе у Франції (487). Він за радянських часів (ймовірно, як прикриття) працював журналістом у міжнародних редакціях, а згодом опублікував кілька книг про “внутрішнє життя” в КДБ і зовнішній розвідці.

Книгами про таємниці роботи ФСБ і КДБ відомий і інший частий гість українських ЗМІ – історик Юрій Фельштинський, що проживає в США (170).

Свою частку інформаційного пирога у глядачів українського YouTube регулярно “відкушують” ексдепутат Держдуми й умовний лідер частини російської опозиції Ілля Пономарьов (256), який є фактично політичним представником Легіону "Свобода Росії", котрий воює у складі ЗСУ і здійснював вилазки у Бєлгородську область, громадсько-політична блогерка Юлія Латиніна (238), колишній ведучий програми жовтих розслідувань “Програма максимум”, а зараз автор власного каналу про будівництво (із вкрапленнями розслідувань і політичних новин) Гліб П’яних (235).

channel_proportions@3x

Також регулярно коментують для українців російські реалії соціолог і двоюрідний брат Бориса Нємцова блогер Ігор Ейдман (191), російські політологи Дмитро Орєшкін (145) і Валерій Соловей (117).

Також за коментарями українські ЗМІ звертаються до колись заступника голови Уряду Росії Альфреда Коха (120), епатажних підприємців Дмитра Потапенка (115) та Євгенія Чичваркіна (266).

Неоднозначну репутацію має радянський емігрант і військовий Армії США Гаррі (Юрій) Табах (253), якого начебто свого часу навіть винаймали для лобіювання надання зброї Україні і який до повномасштабної війни займався створенням служби психологічної допомоги учасникам АТО. У розлогій розвідці про походження і погляди цього військово-політичного коментатора, яку зробив “Детектор.Медіа”, йдеться про те, що Табах є затятим трампістом і критиком поточної Адміністрації Байдена, прихильником теорії змов про Сороса і критиком адекватних росіян-емігрантів, які підтримують Україну.

Цікаво, що низка цих коментаторів опинялися в українському ефірі завдяки перезаливанню на українські канали контенту з російської опозиційної відеоплатформи “Утро февраля”. Платформу фінансує Ілля Пономарьов, бізнес-партнер власника АТБ Геннадія Буткевича у фонді BGV Trident Capital.

військові хороші рускі інфогігієна YouTube-канали експерти

Знак гривні
Знак гривні