850 млн переглядів. Олег Жданов дає половину всіх військових коментарів у YouTube – дослідження ТЕКСТІВ

Половину всіх коментарів від військових експертів в українському сегменті YouTube каналів генерує аналітик Олег Жданов. Його відео переглянули понад 850 мільйонів разів, з них понад 600 млн – на популярних інформаційних каналах, і ще 150 млн – на його особистому каналі.

Про це йдеться у свіжому дослідженні ТЕКСТів, в якому ми підрахували кількість експертів-гостей з різних тем на 40 популярних інформканалах за період з 24 лютого 2022 року по 1 червня 2023 року. Враховувалися всі відеофрагменти, зокрема “нарізані”, “перезалиті” тощо, а також оригінальні гостьові коментарі різним каналам та блогерам.

За досліджуваний період Жданов був в ефірах нашої вибірки каналів понад 4,3 тис. разів. І це без урахування його каналу на майже мільйон підписників, де за цей час вийшло ще понад 900 відео (більшість були по кілька разів перезалиті на більш мейнстримних каналах).

У середньому на кожен день гарячої війни в YouTube з’являлось щонайменше 11 окремих відеофрагментів за участі експерта середньою тривалістю 20 хвилин.

MAIN_top20@3x

Олег Жданов – найпопулярніший експерт за всіма показниками

ТЕКСТИ підрахували, що фрагменти зі Ждановим – це кожен 10-й перегляд експертного відео в досліджуваному нами сегменті українського соціально-політичного YouTube. Також на нього припадає половина (!) всіх переглядів відео з топовими військовими експертами.

Тривалість всіх відео з коментарями Жданова – це 1486 годин, або 62 доби безперервного мовлення, або 8% всього експертного контенту за досліджуваний період.

Ми не досліджували зміст коментарів, проте в публічному полі широко відомою є позиція щодо Жданова іншого військового аналітика, голови фонду “Повернись живим” Тараса Чмута: “[Жданов] це людина-фейк, у людини немає ніякого уявлення, розуміння, глибини занурення в те, про що він говорить. Людина, яка в день дає шість інтерв’ю, не може розбиратися в тих питаннях, про які вона намагається говорити. Не кажучи вже про те, що це людина, відрізана абсолютно від будь-яких достовірних джерел інформації”.

Загалом же експертні оцінки українських військових коментаторів займають приблизно 40% експертного ефіру за кількістю відео. Всього за їхньої участі вийшло понад 15 тис. відеофрагментів середньою тривалістю 18 хвилин. Їх переглянули 1,3 млрд разів – це 30% всіх відеопереглядів нашої вибірки.

war_experts@3x

Перелік військових експертів, які мають понад 10 мільйонів переглядів

Друге місце у переліку військових експертів займає Роман Світан – військовий льотчик-інструктор, полковник запасу ЗСУ, який пройшов через полон в Донецьку в 2014 році. Світан був головою Донецької облорганізації партії “УКРОП”, радником мера Дніпра Бориса Філатова, в 2014 році балотувався на Донбасі до Верховної ради по мажоритарці.

Відео за його участю було майже вдвічі менше, ніж у Жданова – 2218, середньою тривалістю 19 хвилин. Аудиторія – понад 280 млн переглядів.

Також популярними військовими гостями Youtube-відео є керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко (699 відео), військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» журналіст Олександр Коваленко (628 відео), член Чеської асоціації міжнародних досліджень, колишній науковий співробітник Королівського інституту міжнародних відносин у Лондоні Юрій Федоров (362 відео).

Часто запрошують до ефірів і колишніх військових і спецслужбовців: ексзаступника начальника Генштабу ЗСУ Ігоря Романенка (364 відео), колишнього голову Служби зовнішньої розвідки Миколу Маломужа (529), майора запасу ЗСУ Олексія Гетьмана (488), полковника ЗСУ Петра Черника (479), полковника запасу ЗСУ Сергія Грабського (418), ексзаступника голови СБУ Віктора Ягуна (438), колишнього командувача Десантно-штурмових військ Івана Якубця (113).

До переліку експертів з безпеки входить також син ексголови Партії регіонів в Дніпропетровську, один із колишніх керівників управління СБУ в Києві та області, а нині експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак (397).

Крім того, авторитетними є експерти інформаційно консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець (435), Валентин Бадрак (144), Михайло Самусь (241), Іван Киричевський (104), Олег Катков (282).

Військові теми коментують експерт Центру оборонних стратегій Андрій Риженко (129), голова Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан (276), головний редактор видання Апостроф Денис Попович (196), який давно пише на військові теми, а також голова громадської ініціативи “Права справа” Дмитро Снєгирьов (345) і екскомандувач роти в батальйоні “Айдар”, а нині керівник Національного антарктичного центру Євген Дикий (217).

експерти військові інфогігієна YouTube-канали

Знак гривні
Знак гривні