Як на колишньому Оскільському водосховищі, де росіяни торік зруйнували греблю, відновлюється природа (ВІДЕО)

Навесні минулого року російські війська зруйнували греблю Оскільського водосховища, що спричинило практично повне обміління водойми. Екологи з Української природоохоронної групи (UNCG) вирішили з'ясувати, що змінилось там за півтора року.

"Чиновники лякають, що на місці Каховського водосховища буде пустеля, якщо терміново не почати роботи з відновлення греблі.

Ми так не думаємо. І вирішили подивитись, що відбулось з іншим великим водосховищем – Оскільським", – пояснюють свою мотивацію природозахисники.

Вони зазначають, що висновки науковців, які відвідали його на минулому тижні, вражають: річка Оскіл майже повністю відновила своє річище, з'явилась течія.

"І в цілому для коловодних птахів умови стають сприятливими – з’являються численні невеликі озерця, заводі, протоки. На піщаних та мулистих мілинах, біля греблі, був уперше за тривалий час зафіксований занесений до Червоної книги України кулик-сорока!", – розповіли в UNCG.

На колишньому дні водосховища ботаніки визначили 63 види судинних рослин. Серед них є і чужорідні, але більшість – усе-таки місцеві, притаманні для цих територій.

Притоки Осколу, що були частково підперті водосховищем, також відновили свої русла та гідрологічний режим, що суттєво поліпшить якість води, насиченість киснем, проточність та водообмін.

Рибне населення натомість потребує дослідження, зазначають природоохоронці.

"Попередньо можна зробити висновок, що популяція інтродукованих видів риб, яких випускали в господарських цілях, значно скоротилася. А щодо аборигенних видів, особливо реофільних, які полюбляють ділянки зі швидкими течіями, та видів, які віддають перевагу мілинам, затокам і старицям, то для них є позитивний ефект, оскільки відбувається відновлення їх періодних стацій", – розповіли в UNCG.

Екологи констатують поступове відновлення системи ландшафтів, які є природними для річки Оскіл.

оскільське водосховище природа України каховське водосховище екологія

Знак гривні
Знак гривні