Китай обмежує експорт цивільних безпілотників через війну Росії в Україні

Китай запровадив обмеження на експорт цивільних безпілотників дальнього радіуса дії, посилаючись на війну Росії в Україні та занепокоєння тим, що безпілотники можуть бути переобладнані для військового використання.

Про це пише AP.

Експортний контроль набуде чинності сьогодні, 1 серпня, щоб запобігти використанню безпілотників у "немирних цілях", йдеться в заяві міністерства торгівлі КНР.

Водночас деякі види експорту безпілотників все ж будуть дозволені.

"Ризик того, що деякі високотехнологічні та високопродуктивні цивільні безпілотні літальні апарати будуть переобладнані для використання у військових цілях, постійно зростає", – заявили в міністерстві торгівлі Китаю.

w700d1q75cms

Фото: finance.sina.cn

Обмеження стосуватимуться безпілотників, які можуть літати за межами природної відстані видимості операторів або перебувати в повітрі понад 30 хвилин, мають навісне обладнання, яке може скидати предмети, і важать понад 7 кг.

Китайський уряд захищав свої відносини з Росією як "нормальне економічне і торговельне співробітництво" після того, як американська розвідка повідомила, що Пекін, можливо, надав Україні обладнання, яке використовується в Україні й може мати військове застосування.

Докладніше про це можна прочитати у фрагменті Росія імпортувала з Китаю в 30 разів більше безпілотників, ніж Україна – Politico

В оприлюдненій минулого тижня доповіді наводяться дані російської митниці, які свідчать про те, що китайські державні військові підрядники постачали безпілотники, навігаційне обладнання, деталі для винищувачів та інші товари.

Адміністрація Байдена попередила Пекін про невизначені наслідки, якщо він підтримає військові зусилля Кремля.

Китай є провідним розробником та експортером безпілотників. У квітні 2022 року компанія DJI Technology Co., один з головних гравців у світовій індустрії, оголосила, що виходить з Росії та України, щоб запобігти використанню своїх дронів у військових діях.

експорт санкції дрони Китай

Знак гривні
Знак гривні