Чому не відновити термін "містечко"? Історик Алфьоров про оновлену класифікацію населених пунктів

Верховна Рада ухвалила закон, який оновлює класифікацію населених пунктів в Україні. Зникає смт (селище міського типу) – замість нього буде селище. Тепер будуть міста (понад 10 тис. мешканців), селища (понад 5 тис. мешканців) та села.

Науковий співробітник Інституту історії НАН України Олександр Алфьоров вважає, що при ухваленні цих змін слід було проконсультуватися з істориками. Нижче пряма мова експерта.

Селищами стали називати наші містечка з 1925 року, коли Україну окупували більшовики. Зробили для всіх окупованих територій уніфікацію «селища міського типу», або ж просто селища. Ну добре, прибрали «міського типу», а селище лишили?

Це як з проспектом «Правди» у Києві. Декомунізували проспект названий на честь центрального органу комуністичної партії – прибрали у 2017 році лапки (до речі, кияни проголосували за перейменування у «Європейського Союзу», але щось депутати затягують).

364666455_10160776455274757_5355489962151860612_n

Ілюстрація: Олександр Алфьоров/Фейсбук

Звертаємось до джерела: Постанова Всеукраїнського центрального виконавчого комітету й ради народних комісарів УСРР «Про загальну назву селищ міського типу» (Оголошено у «Вістях ВУЦВК'у» 11 листопаду 1925 р., № 257)
«Щоб точно встановити загальну назву … назву «містечко» замінити на назву «селище міського типу». Підпис – Г.Петровський (це той, що проти УНР, смотрящій від Москви за окупованою Україною та Голодомор допустив).

Чому не відновити термін «містечко»? Ну чому вічно у нас віддають українську містечкову культуру? Яскраву культуру, що утворилась між містом і селом. Культуру українського козацтва, шляхти та правдивої нашої аристократії – мешканців цих містечок?

От чому не запитати в істориків? І це не критика, це відвічне питання...

зміни Історія України закон населені пункти

Знак гривні
Знак гривні