Підприємці за кордоном визнають, що в Україні їм працювалося легше, – бізнес-омбудсмен

Підприємці, які були змушені виїхати за кордон, визнають, що в інших країнах їм вести бізнес складніше, ніж в Україні, бо українське законодавство щодо ФОПів значно ліберальніше.

Про це в інтерв'ю Главкому розповів голова Ради бізнес-омбудсмена, канадський дипломат українського походження Роман Ващук.

«Диджиталізація зробила життя менших ФОПів набагато легшим. І малі підприємці, які виїхали з України, зауважують, що в інших країнах їм складніше, ніж в Україні, бо за кордоном є більше правил.

Українське законодавство щодо ФОПів взагалі є більш ліберальним, для них створені непогані умови. Але саме непередбачуваність і тенденція скочуватися до ручної керованості процесами є найслабшою ланкою», – зазначив бізнес-омбудсмен.

Також пан Ващук повідомив, як бізнес відреагував на повернення довоєнних податків. «Великий бізнес переважно не має величезних проблем із рівнем податків, але має проблеми з тим, як вони адмініструються. Коли податкові органи намагаються спіймати на якихось формальностях, щоб стягнути штрафи», – зауважує експерт із захисту бізнесу.

363824620_596519252683533_4972793939843340128_n

Бізнес-омбудсмен Роман Ващук

На думку Ващука, неабияку роль тут відіграє ментальність українців. «В Україні не прийнято, щоб податковий інспектор кудись поїхав проводити інспекцію і з’ясував, що там все гаразд. Така інспекція вважається цілковитим провалом. Тоді як в багатьох інших країнах, якщо налагоджена вправна співпраця між податковою і фірмою, навпаки, за відсутність штрафів ставлять плюсики.

Цей неформальний тиск, що ти обов’язково маєш щось знайти, призводить до того, що люди починають займатися отаким формальним крючкотворством. Звісно, про це не говориться на сайті ДПС, але воно закладене в доісторичних частинах мозку. Звідти й виникає антагоністичне відношення між фіскалами та бізнесом», – наголосив експосол.

українці за кордоном податки бізнес фоп

Знак гривні
Знак гривні