"Стріляють без упину": як точаться бої там, де росіяни пішли в наступ, – NYT

Видання The New York Times опублікувало репортаж про бої на північно-східній ділянці фронту, де росіяни намагаються наступати. ТЕКСТИ переклали найважливіше з матеріалу.

Три російські бойові вертольоти низько пролетіли над Кремінною, обстрілюючи українські передові позиції на околицях міста. Російські безпілотники кружляли над містом, тоді як наземні війська вели вогонь з великокаліберних кулеметів, щоб вибити українців з окопів.

Коли в суботу вранці розриви артилерійських снарядів стрясали землю навколо нього, Влад, 27-річний український оператор безпілотника, помітив російський бронетранспортер, який підтягував до бою більше військ. За його словами, це була можлива прелюдія до нового штурму.

"Вони постійно атакують нас, – сказав підполковник Олег Матвійчук, 49-річний командир батальйону 100-ї бригади територіальної оборони України. "Вони шукають слабке місце, а потім штурмують".

24Ukraine-Russian-Attack-04-mlhz-superJumbo

Фото: NYT

На північному сході України, вздовж фронту, що пролягає навколо міст Куп'янськ, Сватове і Кремінна, росіяни проводять тривалі наступальні операції, використовуючи важку артилерію, безпілотники та хвилі наземних штурмів.

"У деякі дні вони стріляють безперервно", – сказав підполковник Матвійчук.

Інтенсивність бойових дій у цьому куточку України то спадала, то зростала протягом майже року, а бої, що не припинялися, призвели лише до незначних зрушень на лінії фронту. Однак, за статичними лініями на карті не видно масштабів боїв, що розгортаються у соснових лісах, і жертв, яких завдають безперервні обстріли противника.

Олег, 50-річний лікар, який працює фронтовим медиком у 100-й бригаді, розповів, що після тижнів, коли він майже не бачив поранених солдатів, тепер він щодня біжить на українські позиції, щоб доглядати за пораненими – свідчення більш агресивного російського наступу.

Останніми днями росіяни заявляють про невеликі прориви вздовж лінії фронту від Куп'янська до Кремінної. Київ надсилає досвідчені підрозділи для укріплення позицій у цьому районі. Українські солдати на передовій кажуть, що успіхи росіян були незначними, і що вони контратакували та відвоювали деякі втрачені території.

Підрозділ підполковника Матвійчука відповідає за трикілометрову ділянку фронту поблизу все ще окупованої росіянами Кремінної. За його словами, росіяни зараз випускають у два-три рази більше снарядів, ніж його мінометні розрахунки, які в середньому застосовують близько 50 снарядів на день.

Ці бої вписуються в схему, з якою українці вже неодноразово стикалися, коли Росія намагається вибити невеликі перемоги, покладаючись на велику кількість особового складу й озброєння.

Матвійчук розповідає, що перед штурмом позиції росіяни випускають по українських позиціях десятки ракет і мінометних снарядів, щоб знищити бліндажі й залишити захисників, які виживуть, у "контуженому" стані.

"Потім вони засилають штурмові групи по 10-12 осіб, – каже він. Ми називаємо їх "Z", тобто вони з виправних колоній".

"Вони не професіонали, це просто "м'ясо", – додає підполковник.

За словами Матвійчука, на другій лінії російських окопів стоять загороджувальні загони, сформовані з кадирівців, які погрожують розстріляти тих, хто відступить.

А за ними стоять більш професійні російські солдати. На щастя, кажуть українські захисники, росіяни є новачками в цьому районі, і їхні атаки є більш хаотичними, ніж скоординованими.

Іноді, коли росіяни намагаються наступати, вони губляться в лісі й натикаються на українські позиції. А коли вони змушені відступати, то просто розбігаються, оскільки не отримали інструкцій, як це зробити.

наступ окупантів тактика м'ясорубки тактика випаленої землі купянськ

Знак гривні
Знак гривні