Не потисла руку росіянці. Українці захоплюються вчинком фехтувальниці Харлан і обурюються її дискваліфікацією

Українців обурила несправедлива дискваліфікація фехтувальниці Ольги Харлан за відмову потиснути руку переможеній нею росіянці. Вони висловлюють у соцмережах свій захват вчинком Харлан і пишаються її стійкістю та принциповістю.

Контекст

Українська фехтувальниця Ольга Харлан на старті особистого турніру на Чемпіонаті світу з фехтування перемогла фехтувальницю з Росії під нейтральним статусом Анну Смірнову, але відмовилась потиснути їй руку після поєдинку.

Як пише Суспільне Спорт, Харлан перемогла Смірнову з рахунком 15:7, однак після завершення двобою обидві фехтувальниці мали "привітати" одна одну рукостисканням – відповідне правило вказано в регламенті Міжнародної федерації фехтування.

Харлан висунула вперед зброю, запропонувавши "стукнутися" шаблями замість рукостискання. Смірнова натомість хотіла саме від українки рукостискання і від пропозиції українки відмовилася.

У відповідь на рішення росіянки Харлан покинула доріжку. Смірнова ж натомість залишилася на ній, протестуючи проти дій українки і вимагаючи її дискваліфікації. Через це росіянка деякий час сиділа на стільці, очікуючи рішення від організаторів чемпіонату світу.

Зрештою Ольгу Харлан дискваліфікували.

Спортивне видання Tribuna.com опублікувало фото "нейтральної" російської фехтувальниці Анни Смірнової, на якому вона в шапці-ушанці позує з російським військовим.

Небайдужі українці почали висловлювати обурення на сторінках росіянки у соцмережах. Утім, Анна Смірнова почала видаляти деякі негативні коментарі, а потім зовсім обмежила можливість коментування, пише УП.Життя.

Офіційна реакція

Федерація фехтування України подала апеляцію до Бюро Міжнародної федерації фехтування (FIE) на рішення Технічного директорату змагань щодо дискваліфікації олімпійської чемпіонки Ольги Харлан.

363746611_832549078230962_4509438816324442468_n

Ольга Харлан. Фото: соцмережі

"Федерація фехтування України наполягає на скасуванні покарання Ольги Харлан чорною карткою та усуненні негативних наслідків, яких вже зазнала провідна українська фехтувальниця через незаконне рішення Технічного директорату, прийняте із низкою процедурних порушень на підставі скарги нейтральної спортсменки Анни Смірнової.

Ми звертаємо увагу на те, що питання «відсутності прояву поваги», що стало підставою для подання скарги, лежить виключно у компетенції судді, який обслуговує бій і який не зафіксував у діях української фехтувальниці порушень на момент його завершення. Що важливіше, це питання не належить до юрисдикції Технічного директорату змагань відповідно до правил FIE.

Отже, рішення Технічного директорату щодо дискваліфікації Ольги Харлан є незаконним і має бути скасовано!" – йдеться у заяві ФФУ.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав скасувати дискваліфікацію українки.

"Анна Смірнова програла чесну конкуренцію й вирішила брудно зіграти з рукостисканням. Саме так діє російська армія на полі бою. Ольга Харлан перемогла в чесному змаганні та гідно показала себе. Я закликаю Міжнародну федерацію фехтування відновити права Харлан і дозволити їй змагатися", – написав очільник МЗС.

"Люба Olga Kharlan, від нас з Elina Svitolina з Вашингтону – шана, повага і захоплення моральною позицією і сміливістю та засудження як будь-якої участі росіян і білорусів в спортивних змаганнях доки росія веде загарбницьку війну, так і цієї конкретної росіянки, яка відверто проявила свою агресивну, а не «нейтральну» позицію, так і несправедливого рішення про дискваліфікацію", – написала посол України в США Оксана Маркарова.

Реакція соцмереж

"Абсолютно фантастичну Ольгу Харлан дискваліфікували після перемоги над "йр" з рахунком 15:7 після того, як Ольга не захотіла потиснути руку "йр" на турнірі чемпіонату світу. Яка ж люта жесть…" – прокоментувала радниця прем’єр-міністра Наталія Бойко.

"Було б доречним вручити нашій видатній спортсменці Ользі Харлан оригінальну спеціально виготовлену шаблю, де зробити гравірування відповідного змісту (ну ви розумієте).

Є ще більш потужне рішення – нагородити Ольгу Харлан Орденом Свободи. Так – це дуже висока нагорода і, в принципі, орден Ярослава Мудрого IV ступеня був би також адекватним рішенням.

Але... Зараз і час особливий. І вчинок, який підкреслює її заслуги перед народом яскравий. Чому Сергій Бубка міг бути нагороджений у 2021 році, а Ольга Харлан ні?

Її досягнення «в утвердженні суверенітету та незалежності України, консолідації українського суспільства... » очевидні", – написав голова правління Українського кризового медіацентру Валерій Чалий.

"Українська фехтувальниця виграла у росіянки у чесному двобої на чемпіонаті світу з фехтування. І руки їй після цього не потисла. Що робить російська спортсменка, яка заявляє, що виступає під нейтральним прапором? Пакостить. Вимагає дискваліфікації українки за неповагу. Сидить на стільці, жде.

Програвати гідно вони не вміють. Але увагу до себе вона привернула. Всі світові ЗМІ пишуть про це.

Внаслідок вторгнення Росії загинуло понад 200 українських спортсменів та тренерів", – пише журналістка Діана Куришко.

363789227_6420717847976270_3278530584993813043_n

Малюнок від Oleksandr Grekhov

"Велика повага до Ольги Харлан. Зразкові спортивні результати та зразкова громадянська поведінка. Так у світі виборюється справжня гідність", – написав журналіст Юрій Бутусов.

"Спорт ніколи не був поза політикою. Спортсмени завжди представляли певну країну і були приводом для гордості цілої нації. Насправді мало яка популярна розвага є настільки зануреною в політику, як спорт.

Вимога потискати руку тим, хто схвалює знищення твого народу – огидна. Як і допуск росіян на спортивні майданчики. Це говорить лише про те, що організаторам абсолютно байдуже, в чий дім сьогодні прилетить ракета і чиї діти більше ніколи не прокинуться. Бо це не їхній дім і не їхні діти.

І ці люди без совісті і принципів вчать відважну українку, як їй слід поводитись, щоб їм було комфортно", – написала журналістка Горгона Бобровицька.

363737604_24543327608599411_7255909606483197005_n

Малюнок Руслана Горового

"Ці кадри з Ольгою Харлан дуже хрестоматійні. Українка перемагає росіянку в турнірі. Росіянка показово лізе тиснути руку. Ольга відмовляється від потиску і пропонує схрестити шпаги. Команда росіянки, яка хвилину тому буквально лізла до українки тиснути руку, біжить і годину скаржиться організаторам, які врешті дискваліфікують Ольгу і не дають їй цілком заслужене звання чемпіонки. Так от, це просто еталонна історія про хороших *узкіх і *узкіх впринципі.

Вони втискуються в усі можливі інституції, змагання, конференції, форуми, фестивалі, виставки та експозиції. Вони лізуть до українців "тиснути руки": робити спільні проекти, брати участь у дискусіях, хоча б поруч стояти. Коли ти відмовляєш, вони біжать на тебе жалітись. Ти раптом стаєш винною, агресоркою, нацисткою чи ще кимось, бо не хочеш стояти поруч з громадянами країни, яка нищить все, що ти любиш. При тому оце їх намагання "потиснути руку", воно не про дружбу, партнерство чи ще щось, це такий же акт насилля", – пише голова громадської організації Arts&Rights Оксана Іванців.

Снимок экрана 2023-07-27 173205

"Жінка зі шпагою «розітнула» гнійники лицемірства як «нейтральних» (аякже!), рускіх, так і світових спортивних федерацій, які досі допускають їхню участь в цивілізованих змаганнях.

Цей контраст спортсменок настільки промовистий, що просто заворожує.

Харлан, яка перемігши, просто хитає головою і йде, побачивши простягнути руку росіянки, і, власне, її суперниця, яка потім ледь не годину сидить на стільці і очікує дискваліфікації переможниці. Це настільки жалюгідно, що бракує слів.

І це – про лицемірство «нейтральних рускіх» – бо якби вони справді були нейтральні – то б не намагались емоційно зґвалтувати наших спортсменів своїми простягнутими руками. І це про лицемірство федерацій, які допускають такі ситуації. Ба більше – вимагають від наших тиснути ці руки.

А така «поразка», мабуть, цінніша за будь-які кубки світу. Це – достойно, це перемога гідності.

Дякую за таку позицію – це приклад для наслідування", – написав український історик і культуролог Радомир Мокрик.

дискваліфікація війна спорт вчинок харлан скандал

Знак гривні
Знак гривні