Закон про деколонізацію набув чинності: що змінюється

З 27 липня 2023 року набуває чинності Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

"Україну очистять від символів, зображень і пам’ятників, пов’язаних з російською імперською політикою. Міста й села, вулиці та площі, організації й підприємства, названі на честь тих, хто здійснював чи оспівував російську колонізацію, буде перейменовано. Музейні експозиції та освітні програми зазнають докорінних змін", – пояснює у статті для ТЕКСТІВ суть нового закону Тарас Шамайда.

У статті Закон про деколонізацію: як Україна позбуватиметься маркерів “русского міра” Шамайда детально розповідає, про що цей закон і як він працюватиме. Радимо прочитати цей матеріал, там усе вичерпно пояснюється.

p1Z1686215130ENu

Що змінюється. Ключове

"Російська імперська політика визнається злочинною та засуджується";

"Пропаганда російської імперської політики та її символіки забороняється";

"Присвоєння географічним об’єктам, юридичним особам та об’єктам права власності назв, що глорифікують, увічнюють, пропагують або містять символіку російської імперської політики, а також держави-терориста (держави-агресора) або її визначні, пам’ятні, історичні та культурні місця, населені пункти, дати, події, забороняється";

"Виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки російської імперської політики в Україні забороняються".

8OT1686215198OmO

Детальну інфографіку Українського інституту національної пам'яті про те, як буде реалізовуватися закон, можна подивитися тут.

русскій мір деколонізація геть від Москви закон

Знак гривні
Знак гривні