Суперлабораторія винаходів: як в Україні розробляють дрони і впроваджують технології ШІ, – WP

Дедалі більше українських компаній, що займаються розробкою безпілотників, впроваджують технології штучного інтелекту.

Про це пише The Washington Post.

Нове програмне забезпечення зі штучним інтелектом у безпілотниках враховує електронні перешкоди, що зараз часто застосовує Росія, стабілізуючи безпілотник і утримуючи його на заздалегідь обраній меті. Можливості штучного інтелекту допомагають безпілотнику виконати свою місію, навіть якщо його ціль рухається, що є значним покращенням у порівнянні з наявними безпілотниками, які відстежують певні координати.

WP пише, що потреби війни перетворили Україну на своєрідну суперлабораторію винаходів, залучивши інвестиції від відомих бізнесменів, включно з ексдиректором Google Еріком Шмідтом.

Понад 200 українських компаній, що займаються виробництвом безпілотників, зараз працюють пліч-о-пліч з військовими підрозділами на передовій над удосконаленням безпілотників, щоб покращити їхню здатність знищувати ворога та шпигувати за ним.

"Це технологічні перегони 24/7, – сказав віцепрем'єр-міністр України Михайло Федоров. – Виклик полягає в тому, що кожен продукт в кожній категорії повинен змінюватися щодня, щоб здобути перевагу".

Федоров відповідає за українську програму "Армія дронів", яка спрямована на максимальне використання Києвом розвідувальних і ударних безпілотників, щоб компенсувати значну перевагу Росії в повітряній і артилерійській потужності.

Торік програма допомогла приватним компаніям підготувати понад 10 000 операторів безпілотників, а протягом наступних шести місяців планується підготувати ще 10 000.

Команда Федорова прискорила процес укладання контрактів на закупівлю безпілотників між компаніями та Міністерством оборони, скоротивши цей процес "з двох років до двох місяців", – сказав Дмитро Ковальчук, співзасновник київського виробника безпілотників Warbirds of Ukraine, який вже скористався перевагами спрощеного процесу.

imrs

Дмитро Ковальчук тримає дрон Galka у виробничому приміщенні компанії. Фото: Кася Стрек/Panos Pictures для The Washington Post

Тим часом Міністерство оборони України поділилося російськими технологіями глушіння з компаніями-виробниками безпілотників, що дозволило їм протестувати свою продукцію проти найсучасніших засобів радіоелектронної боротьби – привілей, якого не має переважна більшість міжнародних компаній-виробників безпілотників.

Виробники безпілотників також отримують постійний зворотний зв'язок з передової, що дозволяє їм негайно вносити корективи для зменшення вразливостей та підвищення ефективності.

За оцінками України, Росія знищує близько 1000 українських безпілотників щомісяця, сказав Федоров. За іншими оцінками, втрати становлять 10 000 на місяць, що підштовхує Київ до пошуку шляхів збільшення виробництва безпілотних літальних апаратів.

Типи безпілотників, що розробляються в Україні, дуже різноманітні, пише WP.

Видання описує, як під Києвом співробітники компанії-виробника безпілотників UA Dynamics провели випробування безшумного ударного дрона Punisher.

Під час випробувань безпілотник скинув 5,5-кілограмовий макет вантажу за кілька метрів від групи спостерігачів, які були заскочені зненацька через майже безшумний двигун машини. За словами Макса Суботіна, представника компанії, компанія розробляє новий ударний дрон, який зможе нести чотири таких вантажі загальною вагою близько 10 кг.

У Львові інженери компанії Twist Robotics представили тестові відеоролики свого програмного забезпечення на основі штучного інтелекту, яке може забезпечити значне оновлення українського арсеналу дронів з видом від першої особи, або FPV.

Недорогі БПЛА, яких Україна виробляє тисячі щомісяця, можуть нести бомби, але вразливі до російського глушіння. Однак нова система наведення на ціль на основі штучного інтелекту дозволяє БПЛА залишатися зафіксованим на цілі, навіть якщо апарат втрачає зв'язок з людиною-оператором через перешкоди або присутність великого фізичного об'єкта, наприклад, пагорба, розповів Ростислав Оленчин, співзасновник компанії Twist Robotics.

"Після того, як ціль зафіксована, дрон керується цією системою", – каже Оленчин. Сенсори безпілотника розпізнають фізичні особливості цілі й відповідно коригують траєкторію польоту.

Шмідт, колишній виконавчий директор Google, позитивно налаштований щодо українського ринку безпілотників і разом з іншими інвесторами вклав 10 мільйонів доларів в D3, український акселератор стартапів, який інвестує в безпілотники та інші оборонні технології.

"Україна постійно випереджає ворога в інноваціях", – каже Шмідт.

Шмідт, який консультував Пентагон з питань технологій штучного інтелекту, привітав українські досягнення в галузі безпілотних технологій, включаючи програмне забезпечення для штучного інтелекту та БПЛА, які працюють без GPS-навігації. Він висловив переконання, що дрони відіграватимуть вирішальну роль у майбутньому на суші, в повітрі та на морі у розмінуванні полів та формуванні "безжальних роїв дронів-камікадзе, оснащених штучним інтелектом".

"Майбутнє війни диктуватимуть і вестимуть дрони", – підсумував Шмідт.

За словами людей, знайомих з цим питанням, Шмідт, який зустрічався з міністром оборони України під час свого чергового візиту в країну минулої осені, зацікавлений в тому, щоб інвестувати мільйони доларів в Україну для розширення виробництва безпілотників, пише WP.

війна технології війна дронів українські бпла

Знак гривні
Знак гривні