Росія добудовує завод з виробництва безпілотників: це може вплинути на війну, – розвідка США

Представники американської розвідки попереджають, що Росія за допомогою Ірану будує завод з виробництва безпілотників, який після завершення будівництва може мати значний вплив на війну в Україні.

Про це пише CNN з посиланням на аналітиків з Розвідувального управління Міністерства оборони США.

За їхніми словами, завод з виробництва безпілотників, який зараз будується у РФ, як очікується, забезпечить Росію новим запасом безпілотників, який "на порядки більший", ніж той, що вона змогла закупити в Ірану до цього часу.

Коли завод буде завершено, ймовірно, на початку 2024 року, нові безпілотники можуть мати значний вплив на російсько-українську війну, попереджають аналітики.

230724103339-02-iranian-drones-ukraine

Компоненти іранських безпілотників, знайдені в Іраку (ліворуч) та Україні (праворуч). Фото: Розвідувальне управління Міністерства оборони США

У квітні США оприлюднили супутниковий знімок запланованого місця розташування заводу з виробництва безпілотників, розташованого в російській особливій економічній зоні "Алабуга", приблизно за 600 миль на схід від Москви. Аналітики заявили, що Іран регулярно переправляє до Росії обладнання, яке допомагає у будівництві заводу.

Вони додали, що на сьогодні вважається, що Іран надав Росії понад 400 безпілотників Shahed 131, 136 і Mohajer – запас, який Росія майже повністю вичерпала.

США отримали й проаналізували кілька збитих в Україні безпілотників, і офіційні особи заявляють, що є "незаперечні докази" того, що ці безпілотники є іранськими, попри неодноразові заперечення цього факту Тегераном.

Іран переміщує Каспійським морем безпілотники та інше озброєння до Росії, часто використовуючи "темні" судна або вимикаючи дані відстеження, щоб замаскувати свої пересування.

Читайте також: Росія істотно збільшила торгівлю з Іраном. Це видно на супутникових знімках

CNN зазначає, що є ймовірність того, що Іран може почати постачати до Росії нові безпілотники Shahed-101: вони більш компактні і їх легше транспортувати, ніж Shahed-131.

Видання нагадує, що торік адміністрація Байдена створила широку робочу групу для розслідування того, як американські та західні компоненти, в тому числі мікроелектроніка американського виробництва, потрапляють в іранські безпілотники, що використовуються в Росії.

іранські дрони війна дронів впк рф розвідка сша

Знак гривні
Знак гривні