Глобальні хвилі спеки є наслідком кліматичної кризи, далі буде гірше – дослідження

Вчені довели, що кліматична криза, спричинена людиною, безперечно винна у смертоносних хвилях спеки, які вразили Європу та США протягом останніх тижнів, пише The Guardian.

Аналіз вчених показав, що обидві хвилі були б практично неможливими без глобального потепління, спричиненого спалюванням викопного палива.

Результати дослідження чітко показують, що глобальне потепління, спричинене людиною, вже руйнує життя і засоби до існування в усьому світі. Через це потреба скорочення викидів стає дедалі нагальнішою.

За словами вчених, такі жорстокі хвилі спеки вже не є рідкістю, і вони будуть погіршуватися, оскільки викиди й надалі зростатимуть. Якщо світ нагріється на 2°C, такі хвилі відбуватимуться кожні два-п'ять років.

20230724182916-8388

Рекордна липнева спека у Греції призвела до лісових пожеж (Фото: EPA/KOSTAS TSIRONIS)

Про це йдеться у доповіді провідних вчених-кліматологів, схваленій у березні урядами країн світу: "Є вікно можливостей для забезпечення придатного для життя і сталого майбутнього для всіх, яке швидко зачиняється". Останній аналіз продемонстрував, наскільки швидко це відбувається.

На початку липня температурні рекорди були побиті в багатьох місцях на півдні Європи, заході США, а також у Мексиці та Китаї, що призвело до смертей від спеки та лісових пожеж.

Перший тиждень липня став найспекотнішим за всю історію спостережень за глобальною температурою.

Дослідники виявили, що викиди парникових газів призвели до того, що в Європі було на 2,5 градуси спеки більше, в Північній Америці – на 2 градуси, а в Китаї – на 1 градус спеки більше, ніж якби людство не змінювало глобальну атмосферу.

Доктор Фрідеріке Отто з Імперського коледжу Лондона сказала, що "абсолютно важливо", щоб уряди погодилися на поступову відмову від викопного палива на кліматичному саміті ООН Cop28, який відкривається 30 листопада.

Голова саміту, Султан Аль Джабер, також є генеральним директором державної нафтогазової компанії приймаючої країни, Об'єднаних Арабських Еміратів.

"У нас ще є час, щоб забезпечити безпечне і здорове майбутнє, – сказала Отто. "Якщо ми цього не зробимо, десятки тисяч людей продовжуватимуть помирати від причин, пов'язаних зі спекою, щороку".

глобальне потепління зміни клімату спека

Знак гривні
Знак гривні