У Південне водосховище завдяки реалізації двох проєктів почала надходити вода

До водосховища Південне завдяки реалізації двох проєктів щодо відновлення водопостачання почала надходити вода.

Про це повідомив голова ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул, передає Укрінформ.

"Ситуація з водопостачанням, як і раніше, вкрай складна. Я вже розповідав, що за останні тижні вдалось реалізувати частину двох проєктів – це Водоканалу та Арселора і нашого КРЕСовського проєкту. Тобто частина необхідної води почала надходити у Південне водосховище. Але воно ще не стабілізувалося – рівень ще, хай і повільніше, але падає", – сказав Вілкул.

65_big-1

Фото: krivbass.city

Він також зазначив, що зараз через сильну спеку йде дуже сильне випаровування з Південного водосховища. Проте у вихідні майже вдвічі зріс водозабір по приватному сектору, бо люди почали поливати городину. Вілкул закликав дотримуватись режиму найсуворішої економії, адже спеціалістам потрібен час для виконання всіх робіт по всіх чотирьох проєктах, які наразі продовжують реалізовуватись.

Раніше повідомлялось, що перший проєкт реалізується коштом державного бюджету – виділено 1,5 млрд грн для реалізації експериментального проєкту, який об'єднує будівництво магістральних водогонів Карачунівське водосховище – Кривий Ріг – Південне водосховище, Марганець – Нікополь, Хортиця (ДВС2) – Томаківка.

У Кривому Розі будівництво водогону передбачає прокладання кількох гілок водопостачання. Завершити будівництво, яке має забезпечити водою приблизно 1 млн мешканців Криворізького району (міста Кривий Ріг, Новопільської, Широківської громад та інших), планують у листопаді поточного року. Виконувач робіт: ТОВ "Автомагістраль".

Другий проєкт реалізується коштом місцевих бюджетів. Зокрема, з обласного бюджету було виділено 100 млн грн, з міського бюджету м. Кривого Рогу – 80 млн грн. Проєкт передбачає будівництво водогону, який повинен забезпечити перекидання води з Кресівського водосховища через 33 канал, а звідти – у Південне водосховище. Це альтернативний проєкт, який надасть можливість подачі води 70% населення міста Кривий Ріг і наповнювати Південне водосховище до завершення будівництва "експериментального" (першого) проєкту. Виконувач робіт – КП "Кривбасводоканал".

Третій проєкт реалізується коштом металургійного комбінату "АрселорМіттал Кривий Ріг". Проєкт передбачає реверсне перекидання води через власні мережі водопостачання підприємства та новозбудований трубопровід для наповнення Південного водосховища з річки Інгулець. АрселорМіттал уже завершив будівництво нової насосної станції та проклав 5 км трубопроводу.

І ще один проєкт виконує ДП "Кривбаспромводопостачання". Він передбачає виконання аварійно-відновлювальних робіт на Каховському водопровідному комплексі в одній з громад Криворізького району; подовження забору води на 3 км, щоб забезпечити водопостачання у Зеленодольську, Апостолівську, Грушівську, Софіївську та Вакулівську громади Криворізького району.

водопостачання дефіцит води підрив каховської гес кривий ріг

Знак гривні
Знак гривні