Чи може Україна відтворити військово-технологічний успіх Ізраїлю?

Український технологічний сектор розвивається, стаючи ключовою частиною захисту країни від Росії. Про це у статті для Центру аналізу європейської політики (CEPA) пише редактор Euromaidan Press Давид Кириченко. ТЕКСТИ публікують скорочений переклад статті.

Попри приголомшливе падіння ВВП країни на 30% у 2022 році, у травні 2023 року ІТ-експорт зріс на 9,7% порівняно з попереднім місяцем. За перші п'ять місяців цього року український ІТ-експорт, переважно програмного забезпечення, сягнув $2,8 млрд.

Технології відіграють ключову роль як в обороні України, так і в її майбутньому економічному відновленні. Після закінчення війни Україні потрібно буде мобілізувати технологічні ресурси, щоб захистити себе. Оптимісти сподіваються, що вона зможе перетворити ці труднощі на конкурентну перевагу, так само як Ізраїль об'єднав військову і технологічну потугу.

"Ефективне використання Україною військових технологій змусило деяких спостерігачів припустити, що країна може стати "другим Ізраїлем", – каже Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр і міністр цифрової трансформації України. "Це приємне порівняння, але насправді Україна має, можливо, навіть більший потенціал. Протягом наступних кількох років Україна може стати країною з першокласними військовими технологічними рішеннями".

Амбіції Федорова, безумовно, перебільшені. Аналогію з Ізраїлем не варто гіперболізувати. Ізраїльський технологічний сектор зростає більш ніж на 15% на рік, а його ІТ-експорт сягнув $71 млрд у 2022 році – більш ніж у 20 разів більше, ніж український, навіть попри те, що населення єврейської держави залишається вчетверо меншим, ніж українське.

358700136_283511544227727_1240776048405559363_n

Фото: ГО "Аеророзвідка"/Фейсбук

Microsoft, Cisco, IBM та Apple обрали Ізраїль місцем для своїх перших центрів розробки за межами США. Україна, у порівнянні з ними, залишається другорядним субпідрядником для цих світових гігантів.

Попри це, Україна має значний технологічний потенціал. На момент повномасштабного вторгнення Росії український технологічний сектор, що стрімко розвивався, налічував приблизно 5 000 компаній-розробників програмного забезпечення.

Відтоді лише близько 2% з них припинили свою діяльність. З близько 285 000 технологічних спеціалістів країни, приблизно 50 000, переважно жінок, емігрували, а 12-15% роблять внесок у кіберзахист.

Технології допомогли очолити опір України. Вона відбила російські кібератаки й адаптувала цивільні дрони для використання у військових цілях. Українська армія створила ударні батальйони безпілотників.

Українські військові створили застосунки, які повідомляють про пересування ворога і визначають потенційні цілі. Хорошим прикладом є "Дельта", яку найкраще можна описати як "Google Maps для військових". Він забезпечує перегляд поля бою в реальному часі, інтегруючи дані з різних джерел, включаючи повітряну розвідку, супутникові знімки та відео з дронів.

Читайте також: Українська система "Дельта" пройшла тести НАТО: важливі подробиці

Застосунок "Дія", спочатку задуманий для надання податкових і паспортних послуг, тепер дозволяє громадянам завантажувати дані та відео про російську військову діяльність.

Хоча безпека України залишатиметься слабкою після завершення бойових дій, країна сподівається перетворити ці негаразди на конкурентну перевагу, наслідуючи приклад Ізраїлю. Ізраїль поєднує військову розвідку з технологічними інноваціями. Підрозділ військової розвідки 8200 єврейської держави став центром досліджень і розробок. Колишні ізраїльські військовослужбовці використовують свій досвід у сфері кібербезпеки, зберігання даних і мобільного зв'язку для створення "Нації стартапів".

Навіть в той час, коли країна воює, міністр Федоров обіцяє розвивати "військову технологічну екосистему з яскравим сектором стартапів поряд з потужним компонентом досліджень і розробок". У квітні Мінцифри разом з військовими структурами запустило програму Brave1, яка фінансує приватних розробників для розв'язання оборонних питань.

За словами міністра оборони України Олексія Резнікова, Brave1 скоротив час і паперову тяганину, необхідну для того, щоб почати укладати контракти безпосередньо для військових, з двох років до півтора місяця.

Український ІТ-сектор продемонстрував надзвичайну стійкість до негараздів. Він допоміг країні захистити себе. Але після завершення бойових дій велике питання без відповіді полягає в тому, чи зможе він використати цей успіх для захисту та відновлення зруйнованої країни.

цифровізація війна технології IT дельта

Знак гривні
Знак гривні