З наданих США майже двох сотень "Бредлі" знищено близько десятка – WP

Нові українські бойові машини піхоти M2 «Бредлі» зазнають пошкоджень і потребують швидкого ремонту, пише The Washington Post.

Близько десятка "Бредлі" було знищено, повідомив високопоставлений представник американського оборонного відомства.

Дані Oryx, військового аналітичного сайту, який підраховує візуально підтверджені втрати, показують, що ще кілька десятків отримали пошкодження різного ступеня.

Багато з них відремонтували та повернули на поле бою. Деякі з них мають відправити до Польщі для серйознішого ремонту.

imrs

Механік з 47-ї дивізії дрімає поруч з пошкодженим "Бредлі". Фото: Ед Рам для The Washington Post

Загалом Сполучені Штати виділили 190 "Бредлі", і більш ніж половина з них були передані оперативним підрозділам в Україні, повідомив WP чиновник, який говорив на умовах анонімності.

Втрати техніки були очікуваними й не збентежили українське командування. У нещодавньому інтерв'ю The Washington Post головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зауважив, що Київ отримав ці машини не для того, щоб їздити на них на парадах, а на полі бою вони стають мішенями. "Так, ми їх втрачаємо. Небагато, скажімо так, але втрати є. Від цього нікуди не дінешся", – сказав він.

Але навіть попри перші пошкодження, українські війська відчули переваги нової техніки. Найбільшим плюсом, за словами військових, є те, що "Бредлі" захищає всіх, хто перебуває всередині – зазвичай солдати отримують лише незначні поранення, якщо машина наїжджає, наприклад, на протитанкову міну.

Дивіться також: Фото дня. "Бредлі", що знищила в одному бою одразу два російські танки

"Бредлі" зупиняються через пошкодження гусениць, залежно від того, на яку міну вони наїжджають, що обмежує можливості українців проривати ними оборону росіян. Більшість "Бредлі", які ремонтуються – журналісти The Post бачили щонайменше шість у лісі, де вони побували – були пошкоджені внаслідок вибухів мін.

Українські військовослужбовці розповіли про зміну стратегії після перших втрат техніки. Через щільні мінні поля, які можуть пошкодити транспортні засоби, солдати тепер просуваються невеликими групами і пішки.

Деякі види ремонту Bradley можуть зайняти всього кілька годин. Іншим потрібно кілька днів. Деякі машини позначені як "донори" – це означає, що українці знімають з них придатні для використання деталі, щоб встановити їх на інші, менш пошкоджені "Бредлі", а потім заповнюють "донорську" машину зламаними деталями, перш ніж відправити її на більш масштабний ремонт на заводі в Польщі.

Одне з перших обмежень для того, як швидко українці зможуть відремонтувати "Бредлі" і повернути їх на поле бою: нестача запасних частин, кажуть військові.

За словами представника американського оборонного відомства, до Польщі на ремонт було відправлено менше десятка "Бредлі", а в деяких випадках на заміну відпрацьованим машинам, замість того, щоб чекати на ремонт, були відправлені нові транспортні засоби.

бредлі ремонт техніки знищена техніка

Знак гривні
Знак гривні