У відповідь на російські обстріли портів Одеси ЄС збільшить військову допомогу Україні – Боррель

Цілеспрямовані обстріли Росією портової інфраструктури в Одесі, які тривають вже третю ніч поспіль, а також свідоме знищення Росією запасів зерна, призначеного на експорт, є варварськими вчинками, які призведуть до масштабної продовольчої кризи у світі.

Про це у Брюсселі перед початком Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє Укрінформ.

Він зауважив, що ці масовані повітряні атаки проти портової інфраструктури в Одесі спричиняють не лише втрати серед мирного населення, а й великі руйнування складів із зерном, що там містяться. Ці варварські дії Росії будуть сьогодні враховані під час Ради ЄС.

«Що ми вже знаємо – це те, що такі дії створять велику, величезну продовольчу кризу у світі. Це зерно не лише блокується на складах, але знищується. Це означає, що буде нестача продовольства у світі», – додав високий представник ЄС.

Боррель також заявив, що відповіддю ЄС на російські обстріли Одеси буде збільшення військової допомоги для України.

«Для цього є лише одне рішення – посилити військову допомогу для України. Якщо їх бомблять, – ми маємо надати більше протиповітряних спроможностей. Якщо росіяни використовують дрони, – ми маємо надати засоби, щоб знищувати ці дрони. Вони (українці) це роблять, але масивні атаки, що відбулися протягом цих трьох ночей, вимагають від нас рішучої відповіді», – сказав Боррель.

4acdb175-8d35-49f3-a852-7c237711001e

Фото: Мінагро

Як повідомлялося, російські війська три ночі поспіль масовано обстрілюють українські порти. Основна ціль атак – зернова інфраструктура. 

Як зазначили у Мінагрополітики, обстріл 19 липня вивів з ладу значну частину зернової експортної інфраструктури порту "Чорноморськ", там також були знищені 60 000 т зерна.

«Найбільше постраждала зернова інфраструктура міжнародних та українських трейдерів та перевізників Kernel, Viterra, CMA CGM Group", – повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський.

Росія почала активно обстрілювати порти Одеси у день, коли оголосила про вихід із зернової угоди. Тоді ж Україна звернулася до Туреччини та ООН з пропозицією продовжити дію коридору без участі РФ.

Читайте також: Україна розглядає новий маршрут для зернового коридору

обстріл портів шантаж рф зернова угода глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні