Як транзит через Казахстан і Киргизстан живить російську військову машину, – розслідування

Російське озброєння, розгорнуте в Україні, оснащене компонентами подвійного призначення, зокрема мікросхемами найбільших американських і європейських виробників, таких як Texas Instruments і Analog Devices.

Важливим вузлом у цій мережі є Центральна Азія. Після вторгнення Росії в лютому 2022 року експорт технологій подвійного призначення, які використовуються в російському озброєнні, з ЄС до Киргизстану і Казахстану різко зріс.

Про це свідчить розслідування, проведене командою RFE/RL, пише для Центру аналізу європейської політики (CEPA) журналіст-розслідувач Карл Шрек.

За той самий період різко зріс киргизький і казахстанський експорт цих же категорій електроніки до Росії. Серед російських покупців – постачальники електроніки, пов'язані з військовою машиною Кремля.

Посадовці США, ЄС та Великої Британії використовували дипломатичні важелі, щоб обмежити цю торгівлю. Вони спонукали уряди країн, щоб запобігти потоку підсанкційної західної електроніки подвійного призначення через їхню територію до Росії. Замість того, щоб застосовувати вторинні санкції проти урядів і компаній у регіоні, Захід зосередився на дискусіях на високому рівні та посиленні експортних обмежень.

"Наразі мета полягає не в тому, щоб покарати Киргизстан, а в тому, щоб надати йому необхідну інформацію, щоб він не став місцем уникнення санкцій", – сказала Леслі Вігері, посол США в Киргизстані, в інтерв'ю виданню The Diplomat цього місяця.

Киргизькі та казахські гравці на ринку реекспорту західної електроніки, що потрапила під санкції, наполягають на тому, що вони не роблять нічого протизаконного. Зрештою, їхні уряди не є учасниками західних санкцій проти Росії, і обидві країни є членами очолюваного Москвою Євразійського економічного союзу. Водночас центральноазійські чиновники заявляють, що хочуть працювати зі Сполученими Штатами і ЄС над запобіганням передачі технологій подвійного призначення до Росії.

"Ми збираємося дотримуватися санкцій. Попри те, що ми є частиною Економічного союзу з Росією, Білоруссю та іншими країнами, ми також є частиною міжнародної спільноти, – каже Тимур Сулейменов, перший заступник керівника апарату президента Казахстану Касима-Жомарта Токаєва. "Останнє, чого ми хочемо, – це щоб до Казахстану були застосовані вторинні санкції з боку США та ЄС".

ЄС намагається звузити лазівки, що дозволяють технологіям подвійного призначення потрапляти до Росії через треті країни. Заборона на транзит товарів подвійного призначення і "продуктів передових технологій" через російську територію покликана гарантувати, що такі товари не "випадуть з вантажівки" в Росії на шляху до третьої країни.

Численні джерела в центральноазіатському реекспортному бізнесі повідомили журналістам RFE/RL, що товари подвійного призначення, замовлені казахстанськими й киргизькими покупцями у західних постачальників, фактично вивантажуються під час транзиту до російських клієнтів.

У своєму 11-му пакеті санкцій проти Росії, запровадженому минулого місяця, ЄС також залишив за собою право, як "крайній захід", заборонити експорт чутливих технологій до "країн, які використовуються для обходу наших санкцій". Утім, бізнесмен, який постачає західні технології подвійного призначення до Росії, каже, що "незалежно від того, які перешкоди вони нам чинитимуть, ми все одно їх обійдемо".

Вашингтон і Брюссель мають більше важелів впливу на компанії в ланцюгах закупівель, які підпадають під їхню юрисдикцію. У травні США наклали санкції на естонську компанію Elmec Trade OU через постачання електроніки американського виробництва до Росії, хоча ЄС ще не наклав санкції на цю компанію. Вашингтон також запровадив санкції проти російських торгових партнерів Elmec, імпортерів електроніки "Квазар" і "Спецвольтаж".

Розслідування RFE/RL виявило ще одного балтійського постачальника технологій подвійного призначення для цих двох російських фірм - OTK Group SIA, яка тісно пов'язана з тією ж російською компанією, що хвалиться своєю здатністю імпортувати західну електроніку після повномасштабного вторгнення РФ. Перелічені засновники та директори латвійської фірми є громадянами Росії, які працювали на різних посадах у російському постачальнику ITC Electronics.

І ЄС, і США наклали санкції на двох основних клієнтів ITC за виробництво навігаційних систем та інших технологій для російських військових кораблів. Митні документи показують, що латвійська фірма відвантажила санкційні технології подвійного призначення від імені казахської компанії, пов'язаної з ITC, яка потрапила під санкції України, але не Вашингтона чи Брюсселя.

Це була лише одна схема постачання санкційної електроніки до Росії через Центральну Азію, яку виявили журналісти-розслідувачі. Є й інші:

Вашингтон і Брюссель не зможуть повністю перекрити постачання західної електроніки подвійного призначення до Росії, особливо з огляду на те, що мережі закупівель пролягають через Китай та Індію, які також не є учасниками санкцій проти Москви.

Але Захід все ще може зашкодити здатності Росії вести війну в Україні, посиливши експортний контроль. "Що ми збираємося зробити, так це значно ускладнити, зробити ланцюги постачання довшими, ризикованішими, менш визначеними", – каже Джеймс Бірн, директор з розвідки та аналізу відкритих джерел лондонського аналітичного центру з питань безпеки й оборони RUSI.

Європа, зокрема, може вдосконалити зусилля з правозастосування, кажуть експерти. Цей рік "буде роком застосування санкцій", – каже Марія Шагіна, науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень у Берліні. "Можливості національних урядів країн-членів ЄС різняться. Вирівнювання умов гри, налагодження кращої транскордонної координації та гармонізація законодавства є ключовими".

обхід санкцій Центральна Азія зброя рф

Знак гривні
Знак гривні