"Вагнерівці" прибувають до Білорусі: супутникові знімки бази найманців

На вихідних, 15–16 липня, десятки автомобілів з "вагнерівцями" прибули до оперативно збудованого військово-польового табору в Білорусі.

Про це пише The New York Times, оприлюднивши супутникові знімки бази російських найманців.

Видання зазначає, що ці знімки свідчать, що на військову базу біля Осиповичів у суботу та неділю прибули десятки транспортних засобів, зокрема, цивільні вантажівки, мікроавтобуси та легковики.

У NYT проаналізували зображення і дійшли висновку, що ці автомобілі – того ж типу, як і ті, що нещодавно були помічені у великих колонах під прапорами "Вагнера".

Американська газета пише, що опубліковані супутникові фото не доводять, що “вагнерівці” уже в таборі, але підтверджують заяви про те, що деяка частина з них уже прибула до Білорусі.

16-VI-PeopleAtWagnerCamp-superJumbo

Польовий табір для “вагнерівців” у Білорусі, 16 липня 2023. Фото: Maxar

NYT зазначає, що після невдалого заколоту "Вагнера" на колишній базі під Осиповичами почалася бурхлива діяльність, і до кінця червня там розбили польовий табір з більш ніж 300 великими військовими наметами. Але протягом останніх двох тижнів табір майже не використовувався, і залишалося незрозумілим, чи будуть туди передислоковані війська.

Нові знімки демонструють явне зростання активності. На супутниковому знімку, зробленому в неділю, видно кілька вантажних автомобілів і, можливо, автобусів біля гаражів табору, де раніше не було жодного великого транспорту.

16-VI-WagnerCamp2-superJumbo

На цьому супутниковому знімку, зробленому 4 липня, біля гаражів військового об'єкту не видно великих транспортних засобів.

16-VI-WagnerCamp-superJumbo

У неділю, 16 липня, на території військового містечка були присутні більше десятка одиниць техніки

Повідомляється, що перша вантажівка з'явилася на супутникових знімках табору в четвер у другій половині дня. У суботу зафіксовано прибуття ще кількох вантажівок та інших транспортних засобів. Додаткові автомобілі також прибули у неділю.

Нагадаємо, моніторингова група Беларускі Гаюн зафіксували вже три великих колони "вагнерівців", які почали прибувати в країну після 11 липня.

Водночас, як зазначив речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко, найманці ПВК «Вагнера», які прибули до Білорусі, поки не становлять загрози для України.

Він додав, що прикордонники та військові продовжують відстежувати переміщення «вагнерівців» по Білорусі.

росія-білорусь вагнерівці союзники рф бунт пригожина

Знак гривні
Знак гривні