В Ірані на вулиці повертається "поліція моралі"

Іранська поліція відновлює патрулювання, щоб переконатися, що жінки дотримуються визначеного фундаменталістською владою дрес-коду і носять хіджаб, пише BBC.

"Поліція моралі" повертається на вулиці через 10 місяців після того, як 22-річна Махса Аміні, померла під вартою після арешту в Тегерані за нібито "неналежне носіння хіджабу".

Її смерть викликала масові національні протести, і патрулювання було призупинено. Однак ісламські прихильники жорсткої лінії вимагали відновити вуличні рейди "поліції моралі".

Згідно з іранським законодавством, яке ґрунтується на власній інтерпретації шаріату, жінки мають покривати волосся хіджабом (хусткою) і носити довгий, вільний одяг, щоб замаскувати фігуру.

Підрозділ "поліції моралі" покликаний стежити за дотриманням цих правил і затримувати людей, які будуть помічені в "неналежному" одязі.

Після революції в Ірані існували різні форми "поліції моралі". Ця остання версія, офіційно відома як Патруль наставництва (Gasht-e Ershad), почала патрулювання у 2006 році.

Невідомо, скільки чоловіків і жінок працює в цій службі, але вони мають доступ до зброї та місць ув'язнення, а також до так званих "центрів перевиховання".

У наступні місяці після протестів, спричинених смертю Масхи Аміні, багато жінок взагалі перестали носити хіджаби. Це був найбільший відвертий виклик владі клерикалів в Ірані з часів революції 1979 року.

Відео, розміщені в соціальних мережах, свідчать про те, що донедавна жінки, які не носили хіджабів, ставали дедалі звичнішим явищем.

права жінок іран поліцейська держава

Знак гривні
Знак гривні