СБУ залучало ФБР до хибної спроби зупинити російську дезінформацію, тепер у бюро проблеми – CNN

У новому звіті Комітету з питань правосуддя Палати представників стверджується, що у 2022 році ФБР співпрацювало зі Службою безпеки України для видалення перевірених акаунтів у соціальних мережах, пише CNN. ТЕКСТИ публікують ключові тези матеріалу, залишаючи відкритим питання: що це було з боку СБУ – недбалість чи злий намір?

ФБР брало участь у хибній спробі зупинити російську дезінформацію за вказівкою української Служби безпеки, яка натомість втягнула в пастку справжні американські акаунти – навіть перевірений російськомовний акаунт Державного департаменту США, стверджує юридичний комітет Палати представників США у новому звіті.

У звіті ФБР звинувачується у неналежній перевірці акаунтів у соціальних мережах, які Служба безпеки України позначила як такі, що поширюють російську дезінформацію. Деякі з акаунтів, які ФБР передало компанії Meta для перевірки, згідно зі звітом, насправді критикували Росію та її війну проти України.

До і після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року ФБР та інші американські відомства намагалися послабити вплив російської пропаганди про війну. Частиною цієї роботи зазвичай є надання ФБР порад соціальним мережам щодо скоординованих дезінформаційних кампаній.

Однак у цьому випадку комітет вказує, що ФБР некритично передало інформацію від СБУ, не перевіривши її.

3KMQKAMMYFIMXEPA7PXIVXEPFM

REUTERS/Yuri Gripas

Комітет стверджує, що СБУ надіслала ФБР списки акаунтів у соціальних мережах, які нібито "поширювали російську дезінформацію", і що ФБР потім "регулярно передавало ці списки відповідним соціальним мережам, які поширювали інформацію всередині своїх співробітників, відповідальних за модерацію контенту і забезпечення дотримання законодавства".

Комітет зазначає, що ФБР і СБУ "позначали для соціальних мереж справжні акаунти американців, включаючи перевірений акаунт Державного департаменту США і акаунти американських журналістів", а також вимагали, щоб ці акаунти були видалені.

Звіт показує, що російськомовний акаунт Державного департаменту в Instagram @usaporusski був позначений для видалення після того, як СБУ і ФБР надали список акаунтів в Instagram, які, за їхніми словами, займаються "поширенням контенту, що пропагує війну, неточно відображає події в Україні, виправдовує російські воєнні злочини в Україні всупереч міжнародному праву", серед іншого. @usaporusski - офіційний, верифікований, російськомовний акаунт Державного департаменту США.

Схоже, що компанія Meta не виконала цю вимогу. У звіті комітету детально описано, як один зі старших співробітників Twitter вказав в електронному листі до ФБР, що деякі з акаунтів, які були включені в один список, містили "навіть кілька акаунтів американських і канадських журналістів".

В електронних листах, процитованих у звіті комітету, агенти ФБР жодного разу не вимагали видалення контенту в соціальних мережах. Замість цього агенти ФБР передають інформацію від СБУ і просять соціальні медіаплатформи переглянути акаунти і вжити заходів, які вони вважають за потрібне.

Комісія Палати представників також стверджує, що СБУ мала сумнівні мотиви, позначаючи акаунти, вказуючи на рішення президента України Володимира Зеленського звільнити голову СБУ у 2022 році "через російську інфільтрацію в СБУ".

Хоча українські та американські посадовці вже давно висловлюють занепокоєння, що в СБУ можуть бути російські "кроти", це не заважає Вашингтону та іншим ключовим союзникам України співпрацювати з СБУ.

Комітет планує використати звіт і його висновки для того, щоб заявити про неналежне втручання ФБР у свободу слова – звинувачення, на якому республіканці, що входять до складу комісії, наполягають вже кілька місяців. Це твердження буде ключовим серед питань, які члени комітету від Республіканської партії планують поставити директору ФБР Крістоферу Рею під час слухань, повідомив CNN помічник голови Комітету з питань правосуддя.

Група також стверджує, що висновки звіту свідчать про "неправомірні дії ФБР, які є неконституційними", і стверджує, що ця діяльність "ставить під загрозу національну безпеку".

російська дезінформація сбу україна-сша фбр соцмережі

Знак гривні
Знак гривні