Рішення НАТО щодо України – не причина для песимізму (ПОГЛЯД)

Військовий експерт, політолог-міжнародник і старший аналітик "Повернись живим" Микола Бєлєсков, описуючи стан і перспективи відносин Україна – НАТО, наголошує, що варто реально оцінювати стан справ і не впадати у песимізм. Нижче пряма мова експерта.

Жодна страхова компанія не видасть страховий поліс, коли страховий випадок вже стався.

Так само жодна страхова компанія не наважиться видавати страховий поліс, якщо ймовірність настання страхового випадку висока, так само як і необхідні виплатити значну компенсацію по цьому випадку.

Читайте також: Що вирішив Вільнюський саміт НАТО: текст комюніке

Варто вже звикнутися з тим, що світ міжнародних відносин дуже далекий від ідеалу і дуже цинічний.

Коли в основному керуються розрахунками ціна/ризик певного кроку – в той час, як довгострокові ціна/ризик бездіяльності часто менш очевидні, і, як наслідок, набагато менше впливають на рішення.

Так само вже варто вивчити, що в партнерів власні інтереси й пріоритети, які ніколи не будуть дотичні до наших на 100%.

У принципі, США досягли ключового для себе – збройний конвенційний потенціал Московії ослаблений на роки вперед за мінімального використання американських ресурсів, при цьому значна частина ризиків по протидії Московії перекладена на Україну, а ризики прямого зіткнення США/НАТО і Московії зведені до мінімуму, так само як погроза неконвенційної ескалації Московії. Не дарма наші американські партнери кажуть про стратегічний провал (strategic failure) Московії.

Читайте також: Чому Україна потрібна НАТО, – Курт Волкер

При цьому адекватне сприйняття реальності – це не причина для песимізму. Наші партнери після 24.02.22 таки здійснили прогрес щодо того, що безпека України важлива для безпеки Європи й світу, а також, що в безпеку України треба інвестувати. Інша справа, що робитимуть це не через членство НАТО, а через передачу озброєння і військової техніки, боєприпасів, розвідувальних даних, тренування і підготовку солдат.

Читайте також: Українська система "Дельта" пройшла тести НАТО: важливі подробиці

Так, це не ідеально, але таки краще, ніж до 24.02.22, коли не було ні гарантій безпеки, ні серйозного важкого озброєння. При цьому питання престижу та іміджу країн НАТО гарантуватимуть те, що країни НАТО щонайменше зберігатимуть підтримку на нинішніх рівнях, коли йдеться про воєнну складову.

Не менш важливим запобіжником є те, що Україна тепер перебуває в системі координат більшості громадян країн НАТО, разом із розумінням чому Україні варто допомагати та підтримувати.

Нам же зі свого боку варто нарешті почати говорити про реалістичне оборонне планування і військове будівництво – те чого ми так і не змогли протягом 1992–2021. Щоб вийти на новий рівень – коли не лише якісно воюємо зі зброєю, яку дали нам країни НАТО, а й створили за підтримки партнерів дієві сили оборони, які здатні гарантувати ефект стримування через заборону (deterrence by denial).

україна-нато протидія рф міжнародна підтримка гарантії безпеки

Знак гривні
Знак гривні